Автор Тема: Емиграцията на младото поколение и възможността за реализация в България.  (Прочетена 14405 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Kiss`

 • Професор и половина
 • **
 • Публикации: 6261
 • Пол: Жена
 • 'cause on my love you can depend ...
Аз съм за емиграцията.. С което не искам да кажа,че не харесвам България или нещо от този род..Напротив.. Обичам я ужасно много .. Но лично за мене смятам,че би ми било по-добре,ако след време живея и работя в друга държава.Просто тука не бих могла да намеря това,което наистина търся.. А самата аз не знам какво търся.. и за да го намеря ще трябва да пробвам доста неща,които за съжаление,не всички бих могла да пробвам тука.. Не искам да кажа "Хора,махайте се от тука.. отивайте да живеете в Щатите или в Англия" или където и да е другаде .. Но на всяко място за всеки има по нещо .. както за едни е по-добре да си останат в България,така за други това не е ..Всеки си решава сам за себе си .. За съжаление обаче има и хора,които може би са прекалено горди от факта,че "там" някъде са станали нещо много повече от това,което са били тука и като се върнат в Родината и видят,че е съвсем различно от мястото където са били досега,започват да я оплювят и да злословят..Тва е супер нехуманно ! ..Това,че едно време е била държавата ни не знам си каква .. не значи,че и сега е такава .. Дори в последните няколко години започва да ми прави впечатление,че взимаме да се пооправяме малко .. въпреки,че има още "косури" . Постепенно държавата ни започва да получава някакъв облик .. А и доста чужденци идват да живеят и да работят тука.. Пък било то дори и само,за да  я разгледат и отново да си заминат. Според мене един от най-големите проблеми ни е това,че в Чужбина нямаме никакво представяне .. В смисъл .. малко са нещата които се говорят за България .. Има дори страни,които не я знаят .. Това е само заради липса на каквато и да била реклама ..
А в началото споменах,че съм За емиграцията.. Да,за нея съм .. Предпочитам да работя извън България,а каогато искам да идвам тука и да си почина за около 2-3 месеца.. Защото наистина местата за отдих са повече от местата,където можеш да намериш добра работа  [confused]
Не можеш да откриеш нови океани, ако нямаш куража да изгубиш брега от погледа си.

Неактивен lolita22

 • Разбирач
 • ***
 • Публикации: 171
 • Пол: Жена
 • more money love story , no money i am sorry
Ако искаш да жертваш възхищението на много мъже заради критичността на един - тогава се омъжи. "

Angel Soul

 • Гост
Изчетох всички мнения до момента и ми се иска да споделя някои неща, които хора, неизлизали извън България за повече от година няма как да са ги усетили.

За или Против емиграцията са много крайни и изкривени понятия. Емиграцията е въпрос на възгледи. На това дали ти стиска да направиш решителни промени в живота си, да гладуваш ако трябва в началото, да изиставиш всичките си приятели и роднини, но в крайна сметка да спестиш пари,които после да вложиш по смислен начин (или пък просто нон-стоп купон по баровете на Париж, Лондон или Ню Йорк - кой както му изнася [lol]) или пък да се чувстваш емоционално сигурен в родината си, да знаеш, че ако се наложи- винаги има мама и тати, но пък жертваш шанса за по-добър материален живот.

Това, че някой е излязъл в чужбина не означава непременно, че е успял или ще успее! Знаете ли колко хора са излязли с илюзията за забогатяване и години наред се трепят като строители, чистачи , сервитъори, детегледачки ... само да за пропилеят спечеленото буквално за месец в България? Не завиждайте! Навсякъде е трудно, просто трудностите в България и в чужбина са от различен характер.

Няколко човека споменаха проблема с корупцията и нежеланието на младите да учат. Това наистина са големи проблеми и особено вторият дава цветущи плодове откъм правописни бисери из този форум :p .Но за мен има един друг проблем, който е още по-важен от тях и който прави страхотно лошо впечатление на хора, посетили България. И това е неучтивото отношение. Към всеки и към всичко. Невнимателността, нехайстово ("ааайде бе, той ли мене?!"). Липсата на елементарно усилие да направиш живота на някой друг (без значение кой и къде) малко по-лесен. Просто понякога отсъства логическа мисъл у хората. Като започнем от митничаря, който е готов да ти се разкрещи , щом си го попитал нещо и стигнем до лекаря, който те кара да се чувстваш виновен за това, че си се разболял.

Другото, което наблюдавам в България са нереално високите очакания в комбинация с нежелание да се даде нещо от себе си. Ако третираш една сервитъорка като  човек втора ръка, който ти слугува, тя ще се държи като човек втора ръка, който си мисли че като ти сервира кафе и ти прави услуга. Така нито ти си се насладил на следобеда в кафенето, нито тя има бакшиш в джоба. Просто е! Но хората някак си не мислят за тези неща. И винаги ме питат учудено как мен ме обслужват за 2 минути на едно гише, докато всички останали ги мотаят по 15. А в същото време са шашнати, когато ги посъветвам да бъдат приветливи. Не, не говоря за фалш и лицемерие, говоря за искреност. :)

Има още много неща да се оправят в България, преди да сме станали Европейска държава. И чак ми е чудно как са се нагърбили да ни приемат в ЕС. Но това е друга тема ...

И все си мисля, че дилемата в България е между два крайни избора - или си запазваме свободата да всеки да прави каквото си иска и да ревем в каква мизерия живеем или да живеем според правила, които просто нямате идея колко са строги и как живота ви е разграфен за година напред и се оплакваме, че от работа нямаме свободно време да живеем. Обаче втория вариант в България не ми се вижда възможен. Просто защото част от хората ги мързи това екстра усилие, което трябва да положат, а друга част имат икономически интереси това да не стане.

...а на който ми прочете цялата лекция - ЕВАЛА!
   [lol]

Неактивен ilusia

 • King of the brains
 • *****
 • Публикации: 9346
 • Луда ? Да ! Две и половина сме !
Прочетох ти я  [lol]
И мисля , че не си права за всичко :)
Като заначало голямо впечатление ми направи последните ти думи за свободата. Каква свобода бе мила ? Имаш свободата да крадеш , да пиеш , да пушиш , имаш свободата да  прайш каквото си пожелаеш не законно. Нямаш свободата обаче да станеш и да заявиш на някого що за боклук е той. Нямаш я. В тази страна ние сме зависими. Самата ни страна е зависима. Мразя политиката , ненавиждам я.  Ние нямаме политика. Финансите ни се оправялват от международният фонд , армята от НАТО. И къде в това е свободата ? Нямаме свобода сами да си овеличим заплатите и пенсиите. Нямаме свободата да си купим апартамен  и после да сме сигурни , че някой въшлив юрист няма да ни го продаде за жълти стотинки. Баси свободата... Левски и Ботев , Вазов и Каравелов 100 на 100 не са искали такава свобода. А ние плюем на тях. В момента се подиграваме със всичките им иедали и цели.

Относно корупцията. АМа моля.... вчера я испитах за ПОРЕДЕН път е елитната столична гимназия с изучаване на чужди езици и първата в БГ. къде на равно със западните се изучават и славянски ..... Ебало си е майката без изивинение. Ся за 6 по литература за 11 клас трябва да платя към 100 150 лв. Аз си нзаех , че ще стане така и се бях заклела , че няма да отстъпя. Но кажете ми имам ли избор ? АКо не платя тези пари , нямам 6. Ако нямам 6 си ебавам дипломата. Без диплома и бал за къде съм ? Няма универистет ... няма нищо. Цял живот на улицата. И ся.. .аз трябва да се изръся първо 150 кинта за оценка после 1000 лв за уроци за кандидатстудентските....Ам много сори ма май някой спомена свободата ? Че аз не съм совбодна дори на уча бе ! Извинявам се за грубият език ама съм бясна....И сега ще ходя да се трепя на морето ( ДАНО!) ЗА ДА  подпомогна мижавата заплата на майка ми която сама гледа 2 деца , защото шибания закон пак спи и дреме на някъде...
Така и при все това което е една нищожна част от моето ежадневие , а има къде къде по-зле от мене , който нямат дори какво да ядът , ти искаш любезнот и добро отношение ? Е как да стане ? Ако на тебе ти вземат къщата ще ти бъде ли до усмивки в транспорта. АКо бебето каже " мамоооо искам фавла.... мамо искам дънки" а мама реве , че няма пари за хляб , ще й бъде ли до очтивост ?
Живът е труден , животът е шибан а Българина има мислене на губещ. Той цял живот губи. Губил е свободата си. Губещ е и в 2 те световни войни. Политиката ни е политика на геноцит , и на падение. И при цялата тая кароста човек да се усмихва  и да си живее щастливо ?!
Против емиграцията на младите съм. Не може , не редно , не морално е да искаш промяна а да не си мръднеш и малкият пръст за тая промяна. Или си седиш в лайната и мизестваш или бягаш. НО никой не остава тука. Е аз не се имам за голяма работа не знаете ли няма да се кривя. Имам се ! И се имам защото аз искам промяна , следоветлно правя нещо за тая промяна. Аз оставам с страната си , аз ще се боря със зъби и нокти за бъдеще тука. Тука ... защото тук е всичко което имам. Парите за мен не са цел... а средство за препитание. Да мечтая за охолен живот. Но аз съм човек с прекалено голямо его , за да отида в една АМерика ( която за мен е пълен фалш) и да мия мръсни чинии и подове. Не , че в БГ. е гаранция , че няма да го правя. За сесмйството си и за децата си и повече ще правя ако се наложи. ВЪпорсът е в това , че ако искаш нещо - Бориш се !
Искаш бъдеще.... бори се за него, а не бягай. Бягстовот не решава нищо.
It still feels like our first night together
Feels like the first kiss and
It's gettin' better baby
No one can better this
I'm still hold on and you're still the one
The first time our eyes met it's the same feelin' I get
Only feels much stronger and I wanna love ya longer
You still turn the fire on
http://www.vbox7.com/play:e1359ebc

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
 [bravisimo] [bravisimo] [bravisimo] [a taka]

Абсолютно съгласна.Бягството не е решение.Да,сигурно на някои не им пука какво ще стане с държавата ни,накъде ще върви,но за бога,нали живота ни е такъв ,какъвто си го направим и то тук и сега.Аз така виждам нещата.Промяната в страната ни зависи изцяло от промяната в самите нас.Защочва се от частното към глобалното.Не можем да искаме,без да даваме част от себе си,от усилията си,от труда си.Не казвам ,че е лесно,но се налага да се стегнем и да положим усилия.Живота на запад не е цветущ,никой там не ни чака с отворени обятия,напротив и там трябва яко бачкане,ама там сме склонни да го направим,а защо не го направим тук.Някой беше казал,че там се работи а тук може да се скатаеш.Ами когато мислим как да се скатаем няма да се оправят нещата.Когато дебнем да забием нож в гърба на другия,той няма да бъде наш приятел.Нормално.Затова трябва да се стегнем и да работим и учим здравата ,не да се скатаваме ,а успеха ще дойде.Това е като при едно запознанство с друг човек.Запознаваш се без да мислиш каква изгода ще имаш от него,просто го приемаш такъв какъвто е.Ако бъдете полезни един на друг,добре,но не това трябва да е целта.Останете тук,мили приятели и се борете.Бягството не решава въпроса. :)
« Последна редакция: Април 19, 2006, 10:07:41 am от tonnny_bg »
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!

Неактивен ava

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 861
 • Пол: Жена
 • Бъди промяната, която искаш да видиш в света.
Против емиграцията на младите съм. Не може , не е редно , не е морално е да искаш промяна, а да не си мръднеш и малкият пръст за тая промяна. Или си седиш в лайната и да мизерстваш или бягаш. НО никой не остава тука. Е аз не се имам за голяма работа ,не знаете ли ,няма да се кривя. Имам се ! И се имам защото аз искам промяна , следоветлно правя нещо за тая промяна. Аз оставам с страната си , аз ще се боря със зъби и нокти за бъдеще тука. Тука ... защото тук е всичко което имам. Парите за мен не са цел... а средство за препитание. Да мечтая за охолен живот. Но аз съм човек с прекалено голямо его , за да отида в една Америка ( която за мен е пълен фалш) и да мия мръсни чинии и подове. Не , че в БГ е гаранция , че няма да го правя. За семейството си и за децата си и повече ще правя, ако се наложи. Въпорсът е в това , че ако искаш нещо - Бориш се !
Искаш бъдеще.... бори се за него, а не бягай. Бягстовото не решава нищо.

 [bravisimo] [a taka]
И аз съм на същото мнение.Според мен само тези, които са достатъчно силни и могат да се борят за промяната, остават в БГ.Останалите бягат на вън като обвиняват всички други, но не и самите себе си.За кво си говорим въобще?Вярно е, че за да постигнеш нещо трябва да се бориш за него, ама на нас явно не ни стиска и само мрънкаме.Имаме ли право тогава на толкова големи претенции?НЕ!Така че на който не му стиска да остане и да се бори, си стяга багажчето и заминава.
"Децата са бъдещето на България".Е как България ще успее да се оправи при положение, че децата и само бягат в чужбина.Твърдо против съм емиграцията.Аз си оставам тук.А колкото до мненията, че само връзкарите успяват в БГ - да не би да си мислите, че на вън е мн по-различно?Според мен не е!Все пак никой не е казал, че това, за което ще се борим, ще бъде постигнато лесно.Просто оставаш тук и влагаш сили и душа, за да помогнеш.
И все пак - въпрос на личен избор.Моят е да си остана тук и да се опитам да направя нещо за себе си като си докажа, че съм достатъчно силна и че мога да се боря за това, което искам - ПРОМЯНА!!!
Ще ти подаря тез топли бадемови очи,
изпиващи те жадно всеки път, макар и да горчи….
Ще ти подаря устните, окъпани във грях,
защото ти си дяволът, по който аз толкова копнях…

Ще ти даря и похотливото си тяло,
каквото никое момче не е видяло….
Ще ти отдам и цялата си страст,
но само ако бъдеш ти под моя власт….

Хайде, приеми подаръка дето днес ти давам….
Една неземна нощ така ти обещавам….
Но ще ми подариш ли нещо ти в замяна
или ще ме оставиш използвана, но и засмяна…..

Неактивен Mr_FLIRT

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1439
 • Пол: Мъж
 • Miracle!!!
Познавам те, а никога не съм те виждал. Винаги имам смелост да съм около теб, но никога да те докосна или да ти дам лице.

Angel Soul

 • Гост
И аз съм на същото мнение.Според мен само тези, които са достатъчно силни и могат да се борят за промяната, остават в БГ.Останалите бягат на вън като обвиняват всички други, но не и самите себе си.За кво си говорим въобще?Вярно е, че за да постигнеш нещо трябва да се бориш за него, ама на нас явно не ни стиска и само мрънкаме.Имаме ли право тогава на толкова големи претенции?НЕ!Така че на който не му стиска да остане и да се бори, си стяга багажчето и заминава.


Не съм съгласна с това.Патриотичните изхвърляния не ги обичам както и плюнките по татковината. И двете са крайни и необмислени.Ако сте толкова много против емиграцията, кажете как точно щяхме да имаме база за сравнение и да искаме промяна, защото била по-добро? Нека си стоим в кочинката и да казваме " От Искъро по-дълбоко нема!" Нема, ама имаааа.  :) Както вече казах - борба има навсякъде, просто от различен характер. Освен това замисляли ли сте се колко хора, които в момента са навън, после влагат всичките си спестени пари обратно в икономиката на България? Или този момент го пропускате. За това че голяма част от емигрантите плюят по държавата, съм съгласна. Но това е избор и на лична култура. Но пък и не мисля, че когато човек вижда нещо нередно или нещо, което има по-лесен начин да бъде свършено, трябва да замълчи с любезна усмивка. Съгласна съм, че промените трябва да дойтад от самите хора. Правителство и власти са малко ирелевантни , когато ства дума за мироглед и междуличностни отношения.

Нека обособим обаче няколко вида емиграция и да не гледаме на всички по един и същ начин:
-хора, излезли за печалба, смятащи да се върнат след година две и да вложат парите си Бг;
-хора, излезли за жизнен опит, обучение или нещо друго от този сорт, които смятат да се върнат в страната
-хора, които не искат и да чуят за България и постоянно се оплакват
-хора, които обичат страната си, но са намерили по-лесен начин на реализация и са се устроили вече в чужда държава.

Има доста голяма разлика между тези групи и ако някой има илюзията, че щом в Бг не му харесва и целия свят му е крив и като излезе в чужбина всичките му проблеми ще се разрешат с магическа пръчица-много се лъже!

Ако има някакъв реален начин за промяна в България, за мен най-лесният начин при липса на собствен начален капитал е излизане в чужбина, успоредно работа и учение, за да може да се попие максимума от една професионална страна и да се научат наистина нови неща и след това завръщане в България и започване на собствен бизнес, където ТИ да определяш правилата и да приложиш наученото. Възможността че си живял в различна среда и имаш база за сравнение наистина е много голямо предимство! Нямам предвид сляпо прилагане на западни модели в българска среда, това е доста голяма грешка. Имам предвид извличане на най-доброто и най-подходящото и прилагането му на местна почва. И най-вече говоря за корпоративна култура, начин на отношение с клиенти, партнъори и служители.

Между другото ако трябва да говорим за недостатъци в българската система на обучение, един от най-големи е теоретичната й насоченост. Като контраст на запад обучението е много по-практическо и строго профилирано, което за мен също не е много добра идея.

Наистина нещата в България бележат значителна промяна отпреди няколко години. Много неща обаче остават същите и лошото е, че докато хората имат стария манталитет никое правителство няма да оправи положението.

Неактивен Diablos

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 799
 • Пол: Мъж
 • Poesis=mc^2...
Искаш бъдеще.... бори се за него, а не бягай. Бягстовот не решава нищо.

Глупости на таркалета! Ще ме прощаваш , ама това е клиширана глупост , която се ръси наляво-надясно от повечето хора , които имат намерение да си останат тук и искат да убедят останалите , че , видиш ли , това било правилното , защото щели да променят нещо. И какво ще промениш ? Ще отидеш в съда и ще кажеш за парите , които е трябвало да дадеш за оценката си ли ? Някой ще ти обърне внимание ли ? Въобще да имаш илюзията , че можеш да прочистиш...не , дори не да прочистиш , а да "намалиш" корупцията , е толкова наивно , че не смятам, че има нужда да го коментирам. На ниво политика просто можеш да забравиш да промениш нещо. Дори и да имаш доброто намерение, в момента , в който влезеш в парламента , ще ти бъдат наложени чуждите "идеи" за това как да се "оправим". Ако пък много се дърпаш-винаги има начини да се освободят от неудобните хора,нали ? Затова аз смятам , че няма шанс да се оправи тая държава.

Независимо от промени в манталитета на хората.

Но съм съгласен с Angel Soul , че част от хората , които заминат в чужбина , инвестират доста капитал в икономиката. Но пък политиците си крадат толкова безочливо,че просто ми призлява,като гледам новини вече... И все пак,ако изобщо ме вземат някъде в чужбина, ще си се върна в България,защото може да е всичко,но тук са приятелите ми.И не ми пука за новите,които евентуално бих могъл да направя там.Но ако всичките ми приятели решат да заминат-ще ги последвам.Безлично,небезлично,това е положението.Нямам желание да се разделям с тях,а мястото,където ще сме,е без значение за мен.

И преди да ме обвини някой,че съм поредното мрънкало,което нищо не иска да направи,а просто си говори,искам да ми даде достатъчно убедителни доводи против нещата,които съм казал.

П.С. Съжалявам за резкия тон,просто имах кофти ден и може да съм попрекалил малко..
« Последна редакция: Април 19, 2006, 23:42:28 pm от Diablos »
А вечерта ще дойде изведнъж.
Косата си над мен ще разлюлее.
Под напора на изненадан дъжд,
аз, несъгласна, ще вървя след нея,

където няма студ. И няма зной.
Напред ще е отворен само мрака.
И оня, безконечния покой,
притихнал като хищник във листака.

Под мен светът ще си остане цял,
с горите и поляните зелени.
И всяка пролет вятър полудял
в тревите бос ще тича вместо мене.

И все така ще идва утринта
със птича песен-хубава и вечна.
А хората ще тръгват с лекота
да покоряват пъти

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
Под промяна аз разбирам промяна във всеки един от нас,като с епочне от средностатистическият българин и се стигне до тия в парламента.Само така ще се случат нещата и ще стъпим на краката си. :)
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!

Неактивен ava

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 861
 • Пол: Жена
 • Бъди промяната, която искаш да видиш в света.
Относно търкалетата и клишираната глупост - не съм съгласна, всичко си опира до ценности, до самите хора и техните идеи и вярвания.За политиката не ми се говори, щото ние сами си избираме депутатите и явно не можем да уцелим точните хора, за които да гласуваме все още.
"няма шанс да се оправи тая държава.
Независимо от промени в манталитета на хората." :arrow: Държавата е институция, но нека не забравяме кой я определя и я движи - ние.Ние сме тези, заради които тя въобще съществува и ако нас ни няма, няма да я има и институцията България!
А относно хората, които емигрират и после се връщат и влагат събраните капитали - на тях евала, че са направили този избор.Защото е много трудно да идеш в чужда страна и да се уредиш горе-доло, а после да се решиш да се върнеш там, където не ти е било добре, че и да вложиш събраните пари вместо да си живееш спокойно.Това прави чест на тези хора.Но за другите, които прекрачвайки границата на родината казват "Сбогом" и всячески се опитват да забравят името България........просто смятам, че не е нужен коментар.Аз си казах мнението вече за тях.
П.С. Никой никого не обвинява, или поне аз не го правя.Става въпрос за личен избор и за сблъсък на различни ценности.Просто всеки сам си решава кое е по-важното за него. :)
Ще ти подаря тез топли бадемови очи,
изпиващи те жадно всеки път, макар и да горчи….
Ще ти подаря устните, окъпани във грях,
защото ти си дяволът, по който аз толкова копнях…

Ще ти даря и похотливото си тяло,
каквото никое момче не е видяло….
Ще ти отдам и цялата си страст,
но само ако бъдеш ти под моя власт….

Хайде, приеми подаръка дето днес ти давам….
Една неземна нощ така ти обещавам….
Но ще ми подариш ли нещо ти в замяна
или ще ме оставиш използвана, но и засмяна…..

Angel Soul

 • Гост
Между другото, повечето от мненията , които прочетох тук наистина са написани само на база гол патриотизъм или желание за емиграция. Кой от вас се сети, че не всичкият капитал, който се внася в България от емигрантите е полезен за нашата икономика? Полезен е този, който се инвестира в бизнеса. А повечето хора инвестират само в апартаменти. Което е лошо , защото завишава цените на жилищата изкуствено. А и това не е оборотен капитал. И не само това.  Голяма част от българите, живеещи в чужбина все едно никога не са напускали родината. Чалга, боб чорба и ракия - интересите им се заключават в това. И престоят в чужбина с нищо не ги е обогатил. С нищичко! Човек, живял 5 години в чужда държава и не научил езика за това време! Виждала съм. И не, това, че разнасяш тухли или чистиш кенефи не е оправдание. Всъщност напротив - точно оправдание си е. Нищо повече. :)

За да не бъда голословна обаче и някой да сметне че съм от хората, които плюят по родината, а нищо хубаво не виждат, ще ви изтъкна и нещата, които на мен ми харесват и се надявам да не се променят:

- природата (но не оная зарината с боклуци, а ония местенца, които слава Богу са познати на малко хора все още!)

-свободата. И понеже тук ме питахте за каква свобода можем да си говорим в България, ще обясня. Това е свободата в 12 през нощта да свириш с китара край огъня на плажа, без да бъдеш арестуван за нарушаване на правилата за безопастност;  това е свободата да влезеш в 12 малки, уникални магазинчета (просто защото все още ги има) , а не в 4 големи вериги магазини, които задушават страната със стоките си и убиват ценово всяка конкуренция; това е свободата да направиш купон в студентски град и в 88% от случаите комшиите да се кефят заедно с теб, а не да викат полиция; това е свободата новините ти да изобилстват с новини от цял свят, а не само с това, което става в Щатите, Великобритания , Иран, Ирак и където има земетресения или са убили някой президент ;  това е шанса детето ти да получи образование със същото качество в държавна гимназия, каквото би получило в частна, стига да си седне на задника и да учи, разбира се; това е свободата да се радваш на сива икономика (радост голяма, ще кажете, но като въведат строгите евро закони, тогава пак ще си приказваме за свободи и права и колко липсват вторите за сметка на първите).  Приятели, когато искате България да стане като западна държава , нима не разбирате, че за да е дисциплинирано и уредено едно общество, винаги се жертват правата и свободите на това общество за сметка на реда и закона?

И понеже Diablos спомена за избор на ценности, аз съм напълно съгласна с него! Така е. Аз не змятам, че трябва да се гордея за това, че съм родена в България, Занзибар или Китай. Всяко място е уникално и е нормално човек да се привърже към него и да го обича. Но да се гордееш с нещо - можеш само ако си допринесъл с нещо за състоянието за това, с което се гордееш. Така както родителят се гордее с детето, което е възпитал.

Освен това не мисля, че границите трябва да спират хората. Това, че някой е решил да има граница между България и Гърция, която да минава през село Долно Нанагорнище основание ли е да мислим, че след като сме от това село, отвъд границата не е нашенско? Човек е дете на природата. И трябва да се възприема като такъв. А не да робува на шовинизъм и насадени стереотипи.

Неактивен diav0la

 • Новак
 • *
 • Публикации: 23
 • Пол: Мъж
 • Dare for more...
  • More info about me
Прочетох ти я  [lol]
И мисля , че не си права за всичко :)
Като заначало голямо впечатление ми направи последните ти думи за свободата. Каква свобода бе мила ? Имаш свободата да крадеш , да пиеш , да пушиш , имаш свободата да  прайш каквото си пожелаеш не законно. Нямаш свободата обаче да станеш и да заявиш на някого що за боклук е той. Нямаш я. В тази страна ние сме зависими. Самата ни страна е зависима. Мразя политиката , ненавиждам я.  Ние нямаме политика. Финансите ни се оправялват от международният фонд , армята от НАТО. И къде в това е свободата ? Нямаме свобода сами да си овеличим заплатите и пенсиите. Нямаме свободата да си купим апартамен  и после да сме сигурни , че някой въшлив юрист няма да ни го продаде за жълти стотинки. Баси свободата... Левски и Ботев , Вазов и Каравелов 100 на 100 не са искали такава свобода. А ние плюем на тях. В момента се подиграваме със всичките им иедали и цели.

Относно корупцията. АМа моля.... вчера я испитах за ПОРЕДЕН път е елитната столична гимназия с изучаване на чужди езици и първата в БГ. къде на равно със западните се изучават и славянски ..... Ебало си е майката без изивинение. Ся за 6 по литература за 11 клас трябва да платя към 100 150 лв. Аз си нзаех , че ще стане така и се бях заклела , че няма да отстъпя. Но кажете ми имам ли избор ? АКо не платя тези пари , нямам 6. Ако нямам 6 си ебавам дипломата. Без диплома и бал за къде съм ? Няма универистет ... няма нищо. Цял живот на улицата. И ся.. .аз трябва да се изръся първо 150 кинта за оценка после 1000 лв за уроци за кандидатстудентските....Ам много сори ма май някой спомена свободата ? Че аз не съм совбодна дори на уча бе ! Извинявам се за грубият език ама съм бясна....И сега ще ходя да се трепя на морето ( ДАНО!) ЗА ДА  подпомогна мижавата заплата на майка ми която сама гледа 2 деца , защото шибания закон пак спи и дреме на някъде...
Така и при все това което е една нищожна част от моето ежадневие , а има къде къде по-зле от мене , който нямат дори какво да ядът , ти искаш любезнот и добро отношение ? Е как да стане ? Ако на тебе ти вземат къщата ще ти бъде ли до усмивки в транспорта. АКо бебето каже " мамоооо искам фавла.... мамо искам дънки" а мама реве , че няма пари за хляб , ще й бъде ли до очтивост ?
Живът е труден , животът е шибан а Българина има мислене на губещ. Той цял живот губи. Губил е свободата си. Губещ е и в 2 те световни войни. Политиката ни е политика на геноцит , и на падение. И при цялата тая кароста човек да се усмихва  и да си живее щастливо ?!
Против емиграцията на младите съм. Не може , не редно , не морално е да искаш промяна а да не си мръднеш и малкият пръст за тая промяна. Или си седиш в лайната и мизестваш или бягаш. НО никой не остава тука. Е аз не се имам за голяма работа не знаете ли няма да се кривя. Имам се ! И се имам защото аз искам промяна , следоветлно правя нещо за тая промяна. Аз оставам с страната си , аз ще се боря със зъби и нокти за бъдеще тука. Тука ... защото тук е всичко което имам. Парите за мен не са цел... а средство за препитание. Да мечтая за охолен живот. Но аз съм човек с прекалено голямо его , за да отида в една АМерика ( която за мен е пълен фалш) и да мия мръсни чинии и подове. Не , че в БГ. е гаранция , че няма да го правя. За сесмйството си и за децата си и повече ще правя ако се наложи. ВЪпорсът е в това , че ако искаш нещо - Бориш се !
Искаш бъдеще.... бори се за него, а не бягай. Бягстовот не решава нищо.
[ihuuu] [plqs plqs] [a taka]
Ставате с един повече!Винаги съм казвал че ао човек има желанието - то за него няма прегради.И това не е просто фраза, ами на дело приложено от мен.Да наистина няма как да се живее добре с 250 - 300 лева, при положение че майка ти взима 220 примерно.НЯма как да почнеш от заплата 500 лв и с това съм съгласен, но можеш да си я заслужиш.И ако си милсите че доброто е отдавна умряло се лъжете - старанието което полагате в дадена работа или начинание винаги се оценява и забелязва, съответно и скатаването ви:)В един прекрасен момент шефа ще ви каже "Приятелю заради работата ти и приноса ти в развитието на нашата фирма мисля че си си заслужил еди колко си увеличение."И малко по малко се издигаш.
Искаш бъдеще.... бори се за него, а не бягай. Бягстовот не решава нищо.

Глупости на таркалета! Ще ме прощаваш , ама това е клиширана глупост , която се ръси наляво-надясно от повечето хора , които имат намерение да си останат тук и искат да убедят останалите , че , видиш ли , това било правилното , защото щели да променят нещо. И какво ще промениш ? Ще отидеш в съда и ще кажеш за парите , които е трябвало да дадеш за оценката си ли ? Някой ще ти обърне внимание ли ? Въобще да имаш илюзията , че можеш да прочистиш...не , дори не да прочистиш , а да "намалиш" корупцията , е толкова наивно , че не смятам, че има нужда да го коментирам. На ниво политика просто можеш да забравиш да промениш нещо. Дори и да имаш доброто намерение, в момента , в който влезеш в парламента , ще ти бъдат наложени чуждите "идеи" за това как да се "оправим". Ако пък много се дърпаш-винаги има начини да се освободят от неудобните хора,нали ? Затова аз смятам , че няма шанс да се оправи тая държава.

Независимо от промени в манталитета на хората.

Но съм съгласен с Angel Soul , че част от хората , които заминат в чужбина , инвестират доста капитал в икономиката. Но пък политиците си крадат толкова безочливо,че просто ми призлява,като гледам новини вече... И все пак,ако изобщо ме вземат някъде в чужбина, ще си се върна в България,защото може да е всичко,но тук са приятелите ми.И не ми пука за новите,които евентуално бих могъл да направя там.Но ако всичките ми приятели решат да заминат-ще ги последвам.Безлично,небезлично,това е положението.Нямам желание да се разделям с тях,а мястото,където ще сме,е без значение за мен.

И преди да ме обвини някой,че съм поредното мрънкало,което нищо не иска да направи,а просто си говори,искам да ми даде достатъчно убедителни доводи против нещата,които съм казал.

П.С. Съжалявам за резкия тон,просто имах кофти ден и може да съм попрекалил малко..
Diablos приятелю мой, защо смяташ че си едно нищожество от което нищо не зависи?Защо смяташ че отивайки в политиката непременно ще паднеш под техния удар?Толкова слаба психика ли имаш?Или толкова лесно се покоряваш на някой?Относно налагането - никой не може да ти наложи ако ти не му позволиш.Ако смяташ че си едно малко дребно човече, ОК брат твое си е решението.Обаче нещата седят по малко по различен начин.Никой не иска д ате убеждава да си седиш тук или да заминаваш в чужбина.Факт  е че при добро желание няма пречки.Хубаво заминаваш в Германия, Англия, Китай, Америка или където си искаш, и какво?Да не мислиш че ще ти постелят червено килимче и ще те титуловат катo VIP??Или че всичко ще ти е поднесено с някакви привилегии?Натоварването е смазващо, а и фкта че там си чужденец допълнително ти мачка и без това малкото самочувствие...И там е същото като тук, няма кой да ти подаде ръка ако имаш нужда.И преди да ми кажеш колко човеколюбиви са на запад аз ще ти спомена - там ти си ЧУЖДЕНЕЦ!Ти си РАЛИЧНИЯ!Там ти си САМ!Спомни си колко пъти в Българияе помогнато на ромите?Колцина са, но това са били роми които знаят какво искат, и как а го постигнат...И по стечение на обстоятелствата човека не се доверява мого на някой когото не познава.Натоварването там е огромно, поради простия факт че всички те мачкат.И поради тези доводи - няма да има кой да ти помогне, освен ако не завържеш приятелство с българи там.Виждам обаче че не ти пука особено много за приятелствата в чужбина.
Diablos нека не приемаш това което ти казах като нападка или опит за заяжнае, просто помисли над моите думи.С едно малко условие - без ги пречупваш през твоята призма.
А и можеш да се замислиш над подписа ми.....

Nothing is imposible, you are limited only by your fear but even then you can overcome...

Неактивен Diablos

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 799
 • Пол: Мъж
 • Poesis=mc^2...
Освен това не мисля, че границите трябва да спират хората. Това, че някой е решил да има граница между България и Гърция, която да минава през село Долно Нанагорнище основание ли е да мислим, че след като сме от това село, отвъд границата не е нашенско? Човек е дете на природата. И трябва да се възприема като такъв. А не да робува на шовинизъм и насадени стереотипи.
Именно! Клишетата и стереотипите винаги са ми били неприятни.

Diablos приятелю мой, защо смяташ че си едно нищожество от което нищо не зависи?Защо смяташ че отивайки в политиката непременно ще паднеш под техния удар?Толкова слаба психика ли имаш?Или толкова лесно се покоряваш на някой?Относно налагането - никой не може да ти наложи ако ти не му позволиш.Ако смяташ че си едно малко дребно човече, ОК брат твое си е решението.Обаче нещата седят по малко по различен начин.Никой не иска д ате убеждава да си седиш тук или да заминаваш в чужбина.Факт  е че при добро желание няма пречки.Хубаво заминаваш в Германия, Англия, Китай, Америка или където си искаш, и какво?Да не мислиш че ще ти постелят червено килимче и ще те титуловат катo VIP??Или че всичко ще ти е поднесено с някакви привилегии?Натоварването е смазващо, а и фкта че там си чужденец допълнително ти мачка и без това малкото самочувствие...И там е същото като тук, няма кой да ти подаде ръка ако имаш нужда.И преди да ми кажеш колко човеколюбиви са на запад аз ще ти спомена - там ти си ЧУЖДЕНЕЦ!Ти си РАЛИЧНИЯ!Там ти си САМ!Спомни си колко пъти в Българияе помогнато на ромите?Колцина са, но това са били роми които знаят какво искат, и как а го постигнат...И по стечение на обстоятелствата човека не се доверява мого на някой когото не познава.Натоварването там е огромно, поради простия факт че всички те мачкат.И поради тези доводи - няма да има кой да ти помогне, освен ако не завържеш приятелство с българи там.Виждам обаче че не ти пука особено много за приятелствата в чужбина.
Diablos нека не приемаш това което ти казах като нападка или опит за заяжнае, просто помисли над моите думи.С едно малко условие - без ги пречупваш през твоята призма.
А и можеш да се замислиш над подписа ми.....

Ами ,diav0la,изкривил си думите ми малко..

1.Никъде не съм казал,че ще ме посрещнат с червен килим и т.н. , просто съм казал , че там се правят повече пари за същия труд , които после , ако човек е достатъчно практиче н и предприемчив , може да вложи в някакъв бизнес тук. Естествено няма никаква гаранция,че ще натрупаш достатъчно капитал или че изобщо ще успееш да прокопсаш,но , по мое мнение , шансът е далеч по-голям в чужбина,отколкото тук..

2.Това,че съм със слаба психика,няма нищо общо с политическото положение у нас(а и не само у нас).Ако си мислиш,че си достатъчно силен,за да си стоиш твърдо зад мнението,няма начин да те оставят просто.Прекалено много интереси би засегнал(освен ако не ги споделяш , разбира се) и би бил отстранен достатъчно бързо..

3.Относно подписа ти - замислял съм се над това още от рекламата на adidas , но аз винаги съм бил песимист и не съм съгласен...Мога да изведа 1 милион доводи в своя защита , но ,в крайна сметка, няма смисъл,защото това си е личен избор,нали :)

4.Не съм го приел като заяждане , а нещата,които казваш,съм ги мислил преди и съм установил,че това , което казвам , е предпочитания от мен вариант (но никъде не съм казал,че ще се осъществи,разбира се :) )
А вечерта ще дойде изведнъж.
Косата си над мен ще разлюлее.
Под напора на изненадан дъжд,
аз, несъгласна, ще вървя след нея,

където няма студ. И няма зной.
Напред ще е отворен само мрака.
И оня, безконечния покой,
притихнал като хищник във листака.

Под мен светът ще си остане цял,
с горите и поляните зелени.
И всяка пролет вятър полудял
в тревите бос ще тича вместо мене.

И все така ще идва утринта
със птича песен-хубава и вечна.
А хората ще тръгват с лекота
да покоряват пъти

Неактивен Dumpster

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 559
И понеже Diablos спомена за избор на ценности, аз съм напълно съгласна с него! Така е. Аз не змятам, че трябва да се гордея за това, че съм родена в България, Занзибар или Китай. Всяко място е уникално и е нормално човек да се привърже към него и да го обича. Но да се гордееш с нещо - можеш само ако си допринесъл с нещо за състоянието за това, с което се гордееш. Така както родителят се гордее с детето, което е възпитал.

Освен това не мисля, че границите трябва да спират хората. Това, че някой е решил да има граница между България и Гърция, която да минава през село Долно Нанагорнище основание ли е да мислим, че след като сме от това село, отвъд границата не е нашенско? Човек е дете на природата. И трябва да се възприема като такъв. А не да робува на шовинизъм и насадени стереотипи. [/color]
[a taka] [a taka] [a taka] - Знаеш ли, все пак с теб сме на едно мнение по много въпроси. Дори за това, че аз съм много противоречива личност... Но смятам, че хората, които не си противоречат сами, всъщност са доста ограничени, защото сами си слагат граници, в които се чувстват удобно. Обаче уви, света върви към премахване на границите и горко на тези, които търсят убежище в тях. В момента аз самият съм в голяма емоционална дупка - изживявам тежки състояния, поради факта, че се опитвам да живея без граници, а от малък са ме възпитавали в тях. Все пак човек има нужда от сигурност, която той си мисли, че намира в границите, друг е въпроса, дали те наистина му я дават...
     Искам да отбележа и един друг факт - емиграцията не съществува като явление от вчера. Още в библията или в древните индийски книги се разказва как младежът тръгва да обикаля по света, да натрупа богатства и после се връща в родината. Там никои не го нарича " национален предател " тъкмо обратното! В корана пише " Никои не е станал пророк в родината си ". Или вероятността човек да успее когато се намира в чужда държава е доста по - голяма, но не заради по - високия стандарт, а заради собстваната си по - голяма мотивация. Или както аз обичам да казвам, вдъхновението идва като ти се разкатае фамилията, а повярвяйте ми в чужбина доста добре ще ви вдъхновят.