Автор Тема: Десет лъжи за Катуница  (Прочетена 669 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Don_NUTSO

  • Странник без сърце ...
  • Администратор
  • Гений
  • *****
  • Публикации: 8550
  • Пол: Мъж
  • Choose your destiny!!!
    • Порталът за поезия!!
Десет лъжи за Катуница
« -: Септември 30, 2011, 17:54:16 pm »
Емил Кошлуков / standartnews.com


Вече цяла седмица България живее в едно малко село - Катуница. Не останаха вестник, телевизия и радио, да не говорим за интернет, където да не се коментира този случай. Както винаги, всички сме разтърсени от убийството и реакциите са ярки и крайни. И както винаги при такива събития, не всичко от казаното е истина. Това са десетте заблуди - според мен, разбира се - които ни пречат да извлечем правилна поука.


1. Убийството в Катуница стана причина за последвалите събития и протести - Катуница не е причина, а следствие. Причините са назад във времето и се наричат беззаконие, политическо покровителство, липса на ред и държавност и пренебрегване на проблемите. Ако объркаме причината със следствието, няма да разберем какво е станало и утре всичко ще се повтори отново.

2. Конфликтът не е етнически, а социален, криминален и т.н. - Етнически е. Причините може да са социални, криминални, законови, но протестите са срещу циганите. Иначе едно убийство в малко селце нямаше да предизвика протести и демонстрации срещу ромите във всички големи български градове. Ако си затворим очите за това, няма да помогнем на никого.

3. Прокуратурата разпореди проверки за случая - Нищо не е разпоредила. Ако прокуратурата беше правила проверки, нямаше да стигнем дотук. 20 г. прокуратурата и МВР покровителстват Цар Киро и неговия бизнес.

4. Полицията реагира безпристрастно и обективно - Отново невярно. Ако полицията прилагаше законите безпристрастно и обективно, в ромските квартали нямаше да има продажба на булки, кражба на ток и старо желязо, грабежи по къщите и градините на хората и т.н. От много време полицията се е отказала да брани закона в циганските гета.

5. Протестите не са расистки, а справедливи - Расистки са. Когато крещиш "Циганите на сапун!" и "Турците под ножа!" - това е расизъм. Това са най-лесните протести - за да си расист, не се изисква образование, висок интелект, доходи или положение в обществото. Винаги е лесно да обвиниш "другия". Този е с друг цвят на кожата, с друго име, говорещ друг език и т.н.

6. Тези, които протестират, са деца и нищо не разбират - Разбират. Тези деца пораснаха в годините на прехода и пред очите им България се разграбваше, мутрите безчинстваха безнаказано, корупцията от проблем се превърна в система.

7. Хората са беззащитни, законите не се прилагат - Отчасти вярно, но липсват нужните закони. Хората трябва да имат право да защитават своята собственост и живот, включително и с оръжие, и неизбежната отбрана трябва да бъде точно такава, а не както е сега в Наказателния кодекс. Ако някой посегне на живота ти и твоята собственост, трябва да имаш право да се защитиш. Да не говорим за безумните "детски" и "майчински", които в ромските квартали се превърнаха от помощи в поминък. Ако държавата няма силата да защити гражданите си, трябва да им даде свободата да се защитават сами.

8. Защо не протестират срещу другите мутри, които грабят, убиват и т.н., а го правят срещу циганите? - Протестират срещу мутрите. Цар Киро е мутра и бандит, който граби, убива и т.н. Когато мутрата се окаже и циганин, протестът става двоен.
 
9. Един циганин не може да открадне колкото един политик, олигарх и т.н. Защо подобни протести не стават за увеличението на тока, за глобалното затопляне, ами срещу циганите? - Защото увеличението на тока с 50 стотинки и глобалното затопляне не е убило детето в Катуница. Приватизацията на "Кремиковци" за 1 долар е стопанско престъпление, което ограбва хазната, но прегазването с автобус на дете е убийство, което отнема живот.

10. Протестиращите не са лумпени, ултраси, а истински патриоти и достойни българи - Има и лумпени, и ултраси, и хулигани. При всеки голям протест се появяват такива. Патриотите и достойните българи не ходят на митинги с камъни и коктейли "Молотов" в джоба, нито протестират с маски на лицето. Тези хора се опитват да злоупотребят с недоволството и страданието на останалите българи и трябва да бъдат преследвани и наказвани.
Казват, че всичко това застрашава етническия модел. Напротив, не го застрашава, а го възстановява. Отдавна бездействието на държавата и грешната политика спрямо малцинствата са обезсмислили прословутата етническа толерантност. Ако една група от хора отказват да се подчиняват на законите на страната, те не могат да ползват и привилегиите, и правата на останалите граждани. Липсата на законност не е етнически модел, а престъпление.
Във Facebook има два статуса, които оригинално описват случилото се. Единият е "В България прегазването на деца е позволено само за шампиони по фигурно пързаляне", а вторият е "Само в България една майка може да получава детски надбавки за дете, което също получава детски надбавки за дете" (автор: Валентин Стефанов).

И последни думи: През 90-а година имаше друг етнически конфликт. Тогава ние, от демократическата опозиция, искахме да върнем имената на турците. Националистите се надигнаха. Беше обявена т. нар. Разградска република, окупираха парламента, призоваваха на борба и т.н. Ние, българите, се справихме с тях и днес протести пред турските махали няма. Сега трябва да се справим отново. Искам да се извиня на всички български турци и роми, които тези дни понесоха незаслужено обиди и хули. Българите сме добър народ, но се е натрупало напрежение и днес избива по грозен начин, само че ние имаме и друга пословица: "Заради бълхата не трябва да изгориш юргана". Моля за извинение и прошка за справедливия гняв на сънародниците ми, който от бандита се прехвърли върху невинните. Ще се справим и с това, ако ясно си дадем сметка за тези десет лъжи, които описахме по-горе.
Взех всичко от живота, наистина всичко. Ако сега Бог ми го отнеме, то тогава сме квит.
Всяко момиче, което имаше късмета да я целуна, спираше живота ми.

Всяка твоя капка кръв, всеки дъх на мен е обречен.