Автор Тема: Красавици и зверове  (Прочетена 767 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Вятър

  • Разбирач
  • ***
  • Публикации: 217
Красавици и зверове
« -: Март 30, 2011, 12:18:52 pm »
Ивало Дичев " Красавици и Зверове" В: Националната идентичност в диалога между културите Леге Артис 2003

Едно от нещата, които най-много впечатляват пътешественика по нашите земи, това е предизвикателното облекло на момичетата из улиците. Българският ерос не търси заобиколни пътища. Тук никой никого не прелъстява, няма сложни игри на погледи, повдигане на завеси, приближаване и отделечаване от забранения плод. Обектът на желание се представя директно и без заобикалки. Полите достигат до такива висоти, че насаме вече нищо не може да ви изненада, плътта бълва през прилепналите тъкани и всевъзможни прелести надничат през процепи, мрежи и пролуки. Всичко това най-често комбинирано с безпардонен грим, могъщи токове и агресивни цветове. Поне пет пъти за последната година съм чувал една и съща реакция на чужденци, озадачени от видяното: “У нас така облечени жени биха били възприети като проститутки.” Странното е, че така виждат нещата не само хора, идващи от градове с префинено отношение към облеклото като Париж, а дори от Белград, всепризната столица на балканския купон.
Съвсем нямам намерение да морализаторствам и да окайвам лошия вкус на съвремието. Културата е система и всеки неин елемент е обусловен от всички останали. Поразителното в случай е, че същите тези предизвикателно разголени, прекрасни сексаплини девойки се разхождат сред полу-депресивното безразличие на мъжкия пол, зает със семките, бирите и БМВ-тата си. В средиземноморския свят след такива крака биха се извръщали, подсвиркали, надпреварвали в комплиментите; в българските градове те са част от пейзажа, както примерно просяците и полицейските униформи. И тъй, за да събудят някакъв интерес, младите дами увеличават мизата, още скъсяват, още повече излагат, кавалерите отвръщат с още по-героично безразличие и тъй нататък.
Една такава любопитна комбинация се наблюдава из превърнатите в плажове централни площади. Тя - издокарана, гримирана, предизвикателна, съвършена. Той – по шортите и потника с които е ритал в неделя, космат, отегчен, пухтящ от жегата, разпасан, с една дума истински мъж. Казват, че тези чудновати двойки били на мода, във всеки случай те добре се вписват в днешната еротическа икономия на българина. Нека опитаме да въизпроизведем серията допускания, които я правят възможна.
Да разхождаш с прекрасна кукла е важно не заради прелестта на любовната игра, а за да те признаят за успешен мъжкар - жената е важна заради мъжете. По същия начин можеш да нямаш кой знае какво да съобщаваш на света по мобифона, но без него в Дивия изток е все едно мъж без пистолет в Дивия запад.
И така как можеш да увеличаваш престижа си пред другите мъже? Едната стратегия очевидно е да се разхождаш с все по-красиви жени: тя се сблъсква с ограничеността на природния ресурс в съответната селищна система. Ето защо се появява втора стратегия, която тръгвайки в обратната посока, постига на практика същото: колкото ти сам си по-грозен, толкова по-голяма е победата ти. Защото ако въпреки цялата ти разпасаност и чудовищност девойката няма друг избор освен да е с теб, това значи, че мощта ти е голяма, бизнесът ти е страхотен, с тебе трябва да се съобразяват. Една такава парадоксална логика може би обяснява новата мъжка естетика на безформените борчески тела, размъкнатите анцузи, провисналите бирени кореми. Аз съм в този свят като у дома си – гласи посланието, - отивам на ресторант така, както ходя до клозета и въпреки това най-сексапилните жени са мои.
 
Двойката на разголената кукла и Кинг Конг е рожба на освободения от комунистическото иго Ерос. Няма забрани, но заедно с тях е изчезнало и желанието. Колабирали са всички традиционни любовни сюжети – нищо не се чака, никой никого не прелъстява, за нищо не се мечтае, всичко става тук и сега. И ако все още някъде е останала гимназистка, която мечтае за голямата любов, нека опита да целуне някое от кубичните същества с GSM на кръста – може пък изведнъж да се превърне в принц. 
« Последна редакция: Март 30, 2011, 12:32:09 pm от Вятър »Щастието е избор!

What do you feel when you see all the homeless on the street?
Who do you pray for at night before you go to sleep?
What do you feel when you look in the mirror?
Are you proud?