Автор Тема: Човешкият живот  (Прочетена 2046 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Qween of the black hearts

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 4186
 • Пол: Жена
Човешкият живот
« -: Април 09, 2010, 15:57:11 pm »
На света има около 3 основни типа хора... честни, неблагодарни и пасивни...

И 3-те вида имат своите недостатъци. Честните хора обикновено не мислят никому злото, опитват се да огреят навсякъде и да помагат на всички, от което много често сами страдат. Почти винаги биват забърквани в каши и неприятности. Често и сами са си виновни за това. "Пътят към Ада е осеян с добри намерения" се казваше някъде. Е да, този тип хора обикновено от чисто желание да помогнат остават неразбрани и забъркани в какви ли не бъркотии.

Вторият тип обикновено използва първия. Неблагодарниците изстискват всичко, което могат от честните, а след това го захвърлят, без да им мигне окото. Интересното при тях е, че винаги успяват невероятно добре да заблудят хората около тях. Възлагат празни надежди, убеждават в това, че са верни приятели, а после, когато ножът опре до кокала, винаги гледат да се измъкнат! Но не бъркайте тези хора с лицемерите... за разлика от тях неблагодарниците не го правят нарочно... просто такава им е природата.

Третият тип - пасивните - са може би най-опасни от всички! Те гледат да не се бъркат никъде, вечно да излязат "сухи от водата", рядко могат да ви подкрепят, точно защото просто "не искат да се замесват". Обикновено този тип хора са идеалната компания "за маса", но стане ли напечено, бягат по- бързо и от дивеч, по който стрелят ловци. Обикновено са и нагаждачи... в зависимост кое е по- удобно за тях могат да предадат и най - близките си.Все пак обаче официално остават пасивни.

Интересното е, че у всеки от нас лежат по-малко или  повече от тези основни  типажи! Всеки един е минал през тези ситуации в един или друг момент.. По-интересното обаче е, че хората сме поставени на кръстопът,защото никой от типажите не е добър! Ако си честен те прецакват, ако си неблагодарен ти прецакваш, а ако си пасивен страдаш и ти и хората около теб...

Е кажете ми моля в нашия прекрасен и "нехаотичен" свят кое да избереш да бъдеш...??? Може ли само Ти -човекът да страдаш заради другите? може ли Ти - неблагодарника да живееш с вината за това което вършиш и можеш ли Ти -пасивният да стоиш настрана и да гледаш как останалите 2 типа съсипват човешките съдби и да не правиш нищо.....
« Последна редакция: Април 14, 2010, 09:05:23 am от Gentiana »
Неактивен mariana_fairy

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 2785
 • Пол: Жена
Re: Човешкият живот
« Отговор #1 -: Април 09, 2010, 17:44:11 pm »
Така..., подробно прочетох текста и си мисля, че си права. Във всеки от нас присъстват тези три типажа по - малко или повече, в зависимост от много странични фактори - възпитание, среда, манталитет, родители, обкръжение, приятели и други. Но хората, творците, философите, писателите и богословите са посветили милиони страници хартия за това какви трябва да бъдем. Срещу всеки един смъртен грях стои по една добродетел. Етиката ни учи на нравственост и морал и на принципи, с които малко или много трябва да се съобразяваме. Единствено от нас зависи какви ще бъдем. И все пак.., тези три типа, които описваш, са преобладаващи в света, в който живеем. :)
« Последна редакция: Април 14, 2010, 09:01:14 am от Gentiana »
Душата ми легло ти беше...

http://vbox7.com/play:a22607ec

Неактивен chocolate_fairy

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 2346
Re: Човешкият живот
« Отговор #2 -: Април 13, 2010, 10:47:24 am »
Само за неблагодарните не съм много съгласна, че изпитвали вина. В редки случаи на просветление, да но in general никак даже. Те са си просто такива и едва ли си дават и сметка, че са използвачи.

Но си е така, човек е хамелион и се нагажда към средата си, нали трябва да се оцелява, не става да си цял живот агне сред вълци или обратното.
A thousand years, a thousand more,
A thousand times a million doors to eternity
I may have lived a thousand lives, a thousand times
An endless turning stairway climbs to a tower of souls
If it takes another thousand years, a thousand wars,
The towers rise to numberless floors in space
I could shed another million tears, a million breaths,
A million names but only one truth to face

Неактивен Qween of the black hearts

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 4186
 • Пол: Жена
Re: Човешкият живот
« Отговор #3 -: Април 13, 2010, 14:03:17 pm »
права си, съгласна съм с теб... просто онзи ден така ми дойде да го напиша, а и имах идеалните примери пред себе си
« Последна редакция: Април 14, 2010, 09:06:27 am от Gentiana »

Неактивен Who cares

 • Новак
 • *
 • Публикации: 29
Re: Човешкият живот
« Отговор #4 -: Април 13, 2010, 14:34:22 pm »
Хубави разсъждения :)

Знаеш ли, човек обикновено е подредено животно, макар и да не му личи много. Съзнателно или не, знае точно кой човек за какво е. Един е за маса, както казваш, друг е, за да ти бърше сълзите, трети е за не знам какво. Всеки човек те предразполага към нещо.
Тъжно е, когато решиш, че можеш да кажеш нещо на човека от масата, когато знаеш, че няма да откликне, но пък толкова се надяваш. Това са големи очаквания.
А най-лошото е да имаш очаквания към някого да направи нещо.

В училище ни учеха, че Бай Ганьо бил такъв и такъв, затова очаквал другите да го окрадат, измамят и т.н. Може би това е някакъв синдром. Очакваме, че някой ще ни прецака, а той ни подава ръка, когато най-малко очакваме. Очакваме, че някой ще ни избърше сълзите, а той ни казва "Е, точно сега нямам време за теб. Не виждал ли какъв проблем имам аз".

Знам колко грозно ще прозвучи, но ако искаш да си добре, не трябва да имаш очаквания и да слагаш в някакъв каталог хората. Всеки може да те изненада. А и честно казано, когато някой те изненада с нещо хубаво, е по-добре, отколкото да си очаквал някой да го стори. Когато не очакваш, хората не се чувстват и длъжни да правят нещо.
Може би това е нещо като брака - там се очаква, че виждаш ли, щом си сложил халка, трябва това и това. А кой обича да го притискат с очакванията си?

Наистина ми харесаха размислите ти, все пак и спирам с моите глупости

Та така ... :)

Неактивен chocolate_fairy

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 2346
Re: Човешкият живот
« Отговор #5 -: Април 13, 2010, 23:41:14 pm »
В този ред на мисли, за какво въобще да общувам с хората?

Аз харесвам очакванията, добри или лоши движат живота нанякъде. Ако не са личните ми очаквания към хората, няма да имам приятели; ако не са очакванията ми към половинката ми да ме подкрепя и да бъде до мен в добро и зло, за какво ми е въобще?, по-добре да си взема котка; ако не са очакванията ми към бизнес партньорите ми, по-добре да си бях седяла по 12 часа (всеки ден) на поточната линия и да си затъпявам там до безвъзратно обезличаване; ако не бяха очакванията ми към обществото, нямаше да ме интересува дали сме сателит на някой социален строй или сме част от международен съюз... и т.н. Мисля, достатъчно онагледих позицията си.

Аз не виждам смисъл във каквато и да било връзка, без да има очаквания от двете страни една към друга. За какво ми е кола, ако няма да й наливам гориво.

Тази тема си е за раздел философия според мен
« Последна редакция: Април 14, 2010, 09:08:59 am от Gentiana »
A thousand years, a thousand more,
A thousand times a million doors to eternity
I may have lived a thousand lives, a thousand times
An endless turning stairway climbs to a tower of souls
If it takes another thousand years, a thousand wars,
The towers rise to numberless floors in space
I could shed another million tears, a million breaths,
A million names but only one truth to face

Неактивен Who cares

 • Новак
 • *
 • Публикации: 29
Re: Човешкият живот
« Отговор #6 -: Април 14, 2010, 01:14:15 am »
Явно влагаме различен смисъл в тази дума :)
Не говоря, че понеже имаш гадже, очакваш от него да те заведе пред олтара, с колата, която очакваш, че си е наляла бензин.

Всеки човек, в различни ситуации, постъпя по различен начин. Не можеш да му се сърдиш, че не е постъпил спрямо твоите очаквания. Много често влюбени двойки се карат, понеже единият очаква еди си какво, другият - еди си какво и си издират очите взаимно, понеже нямат акъл да спрат да очакват, да се изяснят и да се оставят на магията на една такава връзка.

А, и понеже сега  ми хрумна. Имах един съучник, който беше истински побойник, калпазанин и т.н. Всички очакваха най-лошото от него. Учителките не му даваха никакъв шанс. Все той беше виновен, дори да не беше направил нищо, защото очакваха, че той е такъв и такъв. Е, не беше такъв, какъвто всички го очакваха, но за това може да разкаже повече Tramel, аз просто предлагам пример.

Не очаквам да ме разбереш, затова и няма да остана с лошо чувство, когато не го направиш. Надявам се да продължим тази тема в друг раздел

Неактивен chocolate_fairy

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 2346
Re: Човешкият живот
« Отговор #7 -: Април 14, 2010, 09:56:59 am »
[mhmm]

ОК, може би имаш право, не схващаме същността на очакванията към другия по един и същ начин очевидно.
И мисля, че разбрах твоята гледна точка и съм до някъде съгласна - само с частта за бесзсмисленото ядосване за глупости. Само не разбирам как може някой да продължи да бъде с друг някой си, ако имат разминавания в покритието на основните си очаквания? Но тук става сложно - намесва се и характер и етап от живота и външни фактори и още 719249172 условности.

Хубаво е, че имаме избор и право само да правим преценките за останалите. И според мен това е и основната идея да познаваш някого - да си наясно какво можеш и какво не можеш да очакваш от него. Не мога да възприема каквато и да било връзка да съществува без очаквания - безсмислена е. И колкото някой си е по-отворен и по-гъвкав в разбиранията си, може да е по-гъвкав и в очакванията си - достатъчно да не се ядосва когато не се покрият. А твоя съученик... разбира се, че учителките няма да очакват нещо друго от него - те не го познават, позначат само това, което той е позволил да опознаят, а и да си говорим право, малко са учителките с разчупено мислене, повечето дори и от новото поколение, прясно дипломирани, са като коне с кпаци (лично мнение и наблюдение, дано не е така) и малко се интересуват от причинно следствени връзки.

Разбира се, че от мен не можеш да очакваш, не ме познаваш, но ако ме познаваше със сигурност щеше да очакваш да те разбера  :p

Моля, ако не е проблем и ако Qween of the black hearts естествено не възразява, някой модератор да премести темата във "Философия", за да не се нарушава цялостта й

A thousand years, a thousand more,
A thousand times a million doors to eternity
I may have lived a thousand lives, a thousand times
An endless turning stairway climbs to a tower of souls
If it takes another thousand years, a thousand wars,
The towers rise to numberless floors in space
I could shed another million tears, a million breaths,
A million names but only one truth to face

Неактивен Who cares

 • Новак
 • *
 • Публикации: 29
Re: Човешкият живот
« Отговор #8 -: Април 15, 2010, 04:56:20 am »
Изненада ме приятно :)

Разбира се, права си, че трябва да познаваме хората и да знаем, поне да предполагаме, дали ще ни забият нож в гърба, дали ще ни подадат ръка. Но това е въпрос изцяло на нашите нужди, на отношенията ни - дали са близки или не (както сама намекна), на чисто познавателно ниво, на това какво е разбирателството. Все си мисля, че разбирателството е ужасно важно нещо във всякакви взаимоотношения. Не може някой да реагира както ти се иска само защото така ти се иска. Трябва първо да му обясниш, преди да го "накажеш".  

Може би трябва да има някакъв синхрон между очакването в смисъл на познание на нечия натура и дължимото. В смисъл че понякога очакванията ни минавам в една плоскост - "Той ми е приятел. Очаквах да ми помогне. Длъжен беше да го направи". А, поне според мен, това е нездравословна градация, която създава всички тези проблеми.

Както и да е :) Ще помоля Гео да премести темата, а произведението на Милена остави тук :)
« Последна редакция: Април 15, 2010, 04:58:29 am от Who cares »

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
Re: Човешкият живот
« Отговор #9 -: Април 17, 2010, 07:20:53 am »
Едно е да очакваш,друго е да изискваш.Старая се изискванията ми да са под допустимия минимум. :)
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!

Неактивен Qween of the black hearts

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 4186
 • Пол: Жена
Re: Човешкият живот
« Отговор #10 -: Април 19, 2010, 16:24:19 pm »
грешката си е моя ... темата май наистина беше за философия... онзи ден като го писах бях страшно афектирана точно заради нещата които написах... едва ли не не трябва да очакваш нищо от живота... ами не е така... всеки има някакви очаквания не мога да оставям нещата да се случват и да бъда безлична и безразлична... в крайна сметка за това сме хора а не животни... разчитаме един на друг, вярваме си и очакваме подкрепа или дори просто съвет... гадното е когато разбираме за предателството на някого на ногото сме разчитали,доверили сме му се и тн. за да сме се доверили значи този човек го е заслужил по някакъв начин... гадно е да се окажеш заблуден!

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
Re: Човешкият живот
« Отговор #11 -: Януари 02, 2011, 22:09:51 pm »
Когато очакванията са големи ,следват и големи разочарования,затова май трябва винаги да си оставаме една пролука в случай ,че не отговори човека отсреща на това ,което очакваме от него. [lol]
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!

Неактивен SteeleR

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1705
 • Пол: Мъж
 • смъртта май е за предпочитане пред самотата...
Re: Човешкият живот
« Отговор #12 -: Март 07, 2011, 12:58:29 pm »
Малко не съм съгласен с нещата тук.. В света хората се делят на 2 типа - човеци и социопати. Термина не знам  кой го е въвел, но се състои в това, че на тези индивиди им липсва способността да изпитват емоции от типа на съчувствие, любов и т.н. Не знам до колко е вярно, но социопатизма не е нещо, което можеш да избереш, а се състои в недоразвита част на мозъка - амигдалата (http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdala). Съответно от там на сетне хората могат да си се делят на колкото типа си искаш. Можеш да оприличиш човек в някаква глобална група, но толкова.. след това всичко е много индивидуално и както се каза по-горе зависи от характера на човека, неговия опит, разбирания, виждания и т.н.

Колкото за избора какъв да бъдеш след това.. мисля, че това мн трудно бива зависимо от нас. То се изгражда в детството ни, в контактите с хората, изгражда се на база околната среда и идолизираните обекти от нея.

Хареса ми групата на пасивните.. но не е вярно написаното за нея.. тези, които опитват 'вечно да излязат "сухи от водата"', това не са пасивни хора, а предимно социопати, които не ги е грижа кой ще поеме тяхната вина. И все пак ме съмнява някой тук да си има работа с такива хора.. защото това не е поведение от типа на "счупих вазата на мама, но замазах положението да изглежда сякаш малкия ми брат го е направил".

Честни хора могат да бъдат всички.. дори неблагодарните.. честността на се изразява в награждаване на постъпките на другите, а в откровеността с хората, с които се имате за близки. Честността спрямо непознатите според мен не трябва да влиза тук, защото зависи от други фактори.. Например.. ако някой намери торба с пари на земята.. и я предаде в полицията (както мисля става 2 пъти за последните няколко години в България) и навсякъде по медиите започват да възхваляват колко честни били тези хора.. си е пълна глупост.. в тези случаи обикновено не става дума за честност, а за страх.. може би рядко за съпричастност към човека, загубил предмета/парите.. но не виждам какво общо има дадената постъпка с честността..

Qween of the black hearts, описала си доста крайни варианти на 3те ти типа.. може би защото си се опитвала да опишеш свои познати.. но.. надали някой съзнателно би избрал живота му да се развива така..