Автор Тема: Българският език  (Прочетена 2548 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dukessa

 • Многознайко
 • ****
 • Публикации: 436
 • Пол: Жена
Re: Българският език
« Отговор #15 -: Септември 02, 2009, 22:04:16 pm »
Тази тема позападна с нашия роден език, а ми се иска да се обнови. Наистина ли няма заинтересовани от това, което става с езика ни? Аз ще се опитам да задам един въпрос. До каква степен научните термини "изтриват" български думи, като наблягам на компютърния език. Мисля, че в случая могат да се изкажат повече хора, защото масово се говори навсякъде с подобни термини. Кои термини магат да се избегнат в ежедневен или друг разговор и да се заместят с български думи??? Ще уточня, че научните понятия си имат научни термини, но дали трябва да ги употребяваме в "ненаучен" контекст, само за да покажем, че сме грамотни.

Неактивен me4tatelka

 • Професор и половина
 • **
 • Публикации: 6386
 • Пол: Жена
Re: Българският език
« Отговор #16 -: Септември 03, 2009, 12:14:37 pm »
Аз пък бих искала да се включа в темата, за да изкажа
огромното си съжаление към децата, които масово
използват латиницата -  смс-и, надписчета по тетрадки и най-вече в интернет-пространството. Отвратително е.  [confused]
Просто не знам откъде се появи тази гадна "мода" -
редуване на малки и големи букви, латиница и кирилица,
цифри, символи и т.н...  [confused]

Някой да ми преведе, моля -> "Za,,, iлi Пr0тiф НаRk0тiцiтЭэ ..[?].."  [pisna miii]

Трагично е.  [confused]

И искам също да кажа, че stih4e.com допринесе много за
моя правопис и обогатяване на речника ми.  :) Също така тук свикнах
да пиша на кирилица и сега го правя навсякъде.  :)
"Обожавам простите неща, те са последното убежище на сложните натури." /Оскар Уайлд/

Неактивен dukessa

 • Многознайко
 • ****
 • Публикации: 436
 • Пол: Жена
Re: Българският език
« Отговор #17 -: Септември 03, 2009, 12:33:47 pm »
Хем ми е смешно, хем ми се плаче. Откъде би могло да дойде това въздействие върху децата, освен от развитието на науката и техниката? Според мен децата днес са прекалено много затрупани с информация, а не им е толкова необходимо. Трябва да обръщат повече внимание на детството си, на игрите и живите контакти, а те през цялата ваканция стоят пред компютъра и чатят. И понеже си подражават едно на друго, за да не остане някое по-назад, започват и в писането да се изчанчват, и в приказките и поведението.

Не искам да коментирам какви мерки трябва да се вземат, защото темата е за българския език. Но ако навсякъде се постави условие да се пише на кирилица, в противен случай няма да се публикува съответното нещо, може и да има ефект.

reinbow

 • Гост
Re: Българският език
« Отговор #18 -: Септември 03, 2009, 15:08:16 pm »
Според мен всичко е свързано с двете М -  "модерно" и "мързел"!!!
Модата завежда всички под един знаменател и тези, които се опитат да бъдат различни се сдобиват с прозвища като Смотаняк, Изрод, Задръстен и прочие, а никой нормален човек не иска да го мислят за такъв. Така че стадния инстинк влиза в действие и всички стават модерни!
За днешните младежи много по-важно е да изглеждаш модерен отколкото това, че щом си отворят устата от там излизат само глупости (но какво от това, нали всички наоколо са такива)... Много по-ЯКО е, че могат скоростно да пишат безмислици на някакъв хибирден език, отколкото това, че не могат да вържат две изречения без да допуснат правописна или правоговорна грешка... И най-важното - много по-лесно е да кажеш "АРЕ ЧАО", отколкото "ХАЙДЕ ДОВИЖДАНЕ", или "СКИЙ К'ВО СТАА", вместо "ВИЖ КАКВО СТАВА" и т.н...
Това е бунтът на поколението! Те не искат да са като нас, те искат да се отличават без да се интересуват от цената, която плащат (мисля, чи и ние сме били такива, в очите на своите предшественици!)
Макар да е тъжно това, според мен, е необратим процес!
Сигурна съм, че винаги ще има оазиси като нашия форум, където ще се пише на български и ще се ограничава исказа на простотии, но както знаем "Една птичка пролет не прави"!
Ако не се лъжа преди известно време собствените ни управници искаха да премахнат граматиката като задължителен предмет за изучаване. След този случай вече изобщо не се учудвам, че българският език се променя и то към лошо... за съжаление.