Автор Тема: Разчитаме на система за връзка между мобилни обекти  (Прочетена 2198 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Don_NUTSO

  • Странник без сърце ...
  • Администратор
  • Гений
  • *****
  • Публикации: 8550
  • Пол: Мъж
  • Choose your destiny!!!
    • Порталът за поезия!!

Спътникови комуникации от най-ново поколение са на въоръжение във войската

Свидетели сме на уникални технически достижения, чието начало поставиха преди 20 години шепа ентусиасти от войските за комуникационно и информационно осигуряване

Шепа ентусиасти отбелязаха 20 години от първата космическа свръзка в нашата армия. Събитието е част от историята на комуникациите ни, която продължаваме да пишем с конкретни дела. Повечето от офицерите, участвали в реализацията на старта на сателитната комуникация, вече са в резерва. Лейтенантите са станали старши офицери. Любопитно е, че всички те продължават да милеят за онова, което вече е част от делника във войските за комуникационно и информационно осигуряване. Затова полковник Антон Иванов ни съдейства с актуална информация, свързана с новото поколение спътници и специалистите, които са част от сложния механизъм, в чиято ефективност вече никой не се съмнява.

"Инмарсат" е първата в света спътникова система за глобална мобилна комуникация през сателит. Създадена преди повече от 25 години с основна цел да осигурява надеждна връзка между корабите в открито море, днес тя предлага предаване на глас, факс и данни между мобилни обекти по суша, въздух и вода. Това се постига чрез мрежа от комуникационни спътници на геостационарна орбита и наземни станции, които се обслужват от независими компании, за комутиране на връзката между "Инмарсат" терминала и телекомуникационните мрежи. В момента широко се утвърждава най-новата услуга BGAN.


Глобалната мрежа за широколентова връзка е първата в света услуга от този тип, осигуряваща едновременно гласова връзка и високоскоростно предаване на данни, с помощта на един терминал с размерите и теглото на лаптоп, с глобално покритие. Това е и първата услуга за мобилна връзка с гарантирана скорост на предаване на данните.

На практика, използвайки BGAN, може да реализирате за минути връзка между две произволни точки от земното кълбо (без полюсите) чрез лаптоп и комуникационен терминал с размери, по-малки от самия компютър. Скоростта на връзката е до 492 kbps. Основните възможности са следнитe:

Гласова връзка - може да се реализира едновременно с предаване на данни, използвайки стандартен настолен апарат, блутут слушалка, или специална ISDN слушалка.

Предаване на данни - стандартна IP връзка за достъп до Интернет и корпоративни мрежи със скорост до 492 kbps.


Поточно предаване на данни (streaming) - за видеовръзка с високо качество в реално време, видеоконференти разговори, предаване на файлове с голям обем. Използва се връзка с гарантирана скорост от 32, 64, 128 или 256 kbps. Има и изпращане на текстови съобщения.

Всичко това се постига благодарение на най-новото четвърто поколение спътници на "Инмарсат" I-4, създадени и изведени в орбита, за да заменят своите предшественици I-2 и I-3. Новите спътници са с най-голям капацитет от всички съществуващи комерсиални комуникационни спътници. Това е от изключителна важност за функционирането на най-новата услуга "Инмарсат BGAN". В сравнение със спътниците от трето поколение I-3, всеки спътник от четвърто поколение I-4 предлага:

    * Капацитет за гласова връзка, по-голям от общия капацитет на 5-те спътника I-3;

    * 60 пъти по-голяма мощност от I-3;

    * 12 пъти по-ефективно използване на радиочестотния диапазон;

    * Приемници с 25 пъти по-висока чувствителност.

Мобилните терминали за достъп до "Инмарсат BGAN" са изключително компактни, надеждни, устойчиви на сурови външни въздействия, оборудвани с разнообразни интерфейси за връзка с компютър - USB, Ethernet, Bluetooth, WiFi. Основни производители са фирмите Thrane & Thrane (5 модела) и Hughes Network Systems (2 модела). И двете компании предлагат модели за използване на мобилни обекти (автомобили) с високотехнологична самонасочваща се антена, с която може да се осъществява предаване на данни и гласова връзка по време на движение. Антените са изключително компактни с диаметър 50 см и височина само 15 см.

Този месец в София се проведе семинар, посветен на най-новата услуга "Инмарсат BGAN". Гост-лектори бяха г-н Гуру Чана от "Инмарсат" и г-н Ингве Хайрийд от "Telenor Satellite Services". Семинарът беше организиран от българската компания "Скортел" - доставчик на спътниково оборудване и услуги за Министерството на отбраната. Българската фирма е оторизиран дистрибутор за страната на Thrane & Thrane A/S - водещ производител на спътниково оборудване за "Инмарсат". "Скортел" е доставчик на услугите на "Инмарсат" чрез партньорството си с норвежкия телекомуникационен оператор "Telenor Satellite Services". На семинара присъстваха над 60 представители на министерства, държавни организаци и фирми. Бяха организирани практически демонстрации на услугите BGAN - предаване на данни и гласова връзка, като най-голям интерес предизвика демонстрирането на пренос на видео в реално време от един BGAN терминал до друг BGAN терминал. На семинара беше показан и специализиран автомобил, оборудван с разнообразни спътникови комуникационни терминали - "BGAN Explorer 525" със самонасочваща се антена, "BGAN Explorer 300" и "Explorer 100", система за следене и контрол на мобилните средства с терминал "Инмарсат мини-C" и бордови компютър с приложения, разработени и внедрени от "Скортел".

До края на тази година датският производител Thrane & Thrane ще предложи на пазара два модела за системата BGAN за морско приложение - FleetBroadband, със специализирани самонасочващи се антени. По същото време се очаква на пазара да се появят и първите преносими сателитни телефони за спътниковата мрежа на Inmarsat - IsatPhone. Те ще предлагат гласова връзка с качеството на технологията Inmarsat mini-M. В допълнение ще бъдат създадени и модели със стационарна антена - LandPhone, и с морска антена - FleetPhone. В началото услугата ще бъде достъпна чрез азиатския спътник AceS Garuda 1, като от "Инмарсат" планират до края на 2008 г. услугата да стане глобална чрез мрежата от спътници "Инмарсат" I-4.


Георги Спасов
http://bgarmy.eamci.bg
бр. 16697 от 28.09.2007 г.Взех всичко от живота, наистина всичко. Ако сега Бог ми го отнеме, то тогава сме квит.
Всяко момиче, което имаше късмета да я целуна, спираше живота ми.

Всяка твоя капка кръв, всеки дъх на мен е обречен.