Рецепта за нокти
Ноктите ви се чупят и цепят, растат бавно, пожълтяват...Дали не са гладни?
Връзката хранене:красота е неразривна и дълбока. На едро и на дребно, т.е. от това каква храна консумираме зависят, както цялостната визия, така и състоянието на всяка част от тялото ни. Така че балансирайки храненето, заздравяваме и ноктите. Предлагам ви списък с хранителните вещества, които не само, че ускоряват естествения растеж на ноктите, но помагат за здравословния им вид:Витамин А укрепва слабите нокти и ускорява растежа им. Яжте риба, черен дроб, яйчен жълтък, мляко, спанак, броколи и червени зеленчуци.
Витамин В7 (биотин) и витамин Н: доказано е, че те правят ноктите по-силни, като развиват на нокътните клетки. Осигуряват ги бирената мая, броколите, кашкавалът, ядките, соята, слънчогледовото семе, сладките картофи и зърнените храни.
Витамин В2 (рибофлавин) е необходим за здравината на кожата, косата и ноктите. Съдържа се в морковите, аспержите, спанака, сладките картофи, ябълките, чесъна, джинджифила и папаята.
Витамин В12 (кобалтамин) помага на тялото да абсорбира протеини, което спомага за образуването на нокътни клетки.
Източници на този витамин са млякото, сиренето, яйцата и морските водорасли – кафяви и сушени.Витамин С (аскорбинова киселина) предпазва от появата на кожичка под нокътя и изпъкване на нокътната тъкан. Хранете се с пресни плодове (особено цитрусови), домати, аспержи, червен пипер, броколи, картофи, ядки, тиква, пшеничен зародиш и ечемик.
Витамин D (калциферол) подобрява поглъщането на калция, което предотвратява изсушаването и чупливостта на ноктите.
Получаваме витамин D от слънчевата светлина, рибата, рибеното масло, черния дроб и млякото. Витамин Е (токоферол) предпазва от пожълтяване на ноктите и ускорява кръвообращението. Съдържа се в зеленолистните зеленчуци, ядките, семената, растителното масло и млечните продукти.
Калцият заздравява зъбите, костите и ноктите.
Изключително богати на този минерал храни са: тофуто и ядките, броколите и млечните продукти. Мастни киселини: чупливите, сухи нокти често реагират положително на масло от свещица или лилия, тъй като и двата вида съдържат ненаситени мастни киселини, необходими за образуването на клетъчната мембрана и задържането на влага.
Желязото е необходим за организма елемент, дефицитът от който може да направи ноктите ви тънки и безжизнени.
Увеличете приемането му, като ядете нетлъсто червено месо, зелени зеленчуци, ядки и сушени плодове. Магнезият е много важен за растежа на ноктите. Освен това стимулира работата на нервите и мускулите. Източниците на магнезий са пълнозърнестият хляб и варивата, зеленолистните зеленчуци, ядките, млякото и рибата.
Белтъчините са необходими за образуването на кератин. Намаляването на употребата им може да отслаби ноктите ви, затова трябва да сте сигурни, че си набавяте необходимата доза от тези полимери.
Яжте два пъти на ден от следните продукти: месо, риба, яйца, сирене или мляко. Всички храни съдържат белтъчини, дори зеленчуците, плодовете и зърнените храни, така че повечето хора, които се хранят здравословно, задоволяват нуждите на организма си от тях. (Вегетарианците и веганите, загрижени за състоянието на ноктите си, трябва да увеличат консумацията на тъмнозелени листни зеленчуци и ленено олио).
Силицият помага за ефективното усвояване на калций, което е необходимо за формирането на ноктите. Той се съдържа в кафявия ориз, пипера, соята, зеленолистните зеленчуци и в несмляните зърнени храни.
Сяра – нейното съдържание в здравото тяло е 10 процента, затова тя е съществена за ноктите, мускулите, косата и кожните клетки.
Нейни естествени източници са брюкселското зеле, зелето, млечните продукти, яйцата, чесънът, нетлъстото месо, морските продукти, ядките, бобовите растения, лукът, ряпата, пшеничният зародиш и зърнените храни. Цинкът допринася за растежа и функционирането на клетките и е необходима добавка за здрава кожа и нокти. Този минерал е в състава на бирената мая, яйчния жълтък, варивата, тиквата, слънчогледовото семе, пшеничните трици и зърнените храни.
Copy/Paste rozali.com