Автор Тема: Кавалерите - има ли ги?  (Прочетена 9646 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен MiMiToOoOo

 • Философ
 • ***
 • Публикации: 7329
 • Пол: Жена
Кавалерите - има ли ги?
« -: Август 13, 2008, 16:30:15 pm »

Ще за чудо е кавалерът и има ли то почва у нас?

Сещате ли се за кой тип мъже точно говоря или вече сте позабравили как точно се определя подобно твърдение. Дали пък не остана някъде в миналото, отмряло с ерата на рицарството?

Какво означава един мъж да е кавалер? Да ти отваря вратата, да плаща сметките, да е мил и внимателен... Това са някои от нещата, които трябва да покрива един истински кавалер. Но, за да се научи да бъде такъв, мъжът трябва да промени цялостната си нагласа.

Не веднъж съм ставала свидетел на жестове от страна на някои представители на силния пол, които бързат да се изтъкнат с реплика от сорта на : „Виждаш ли какъв съм кавалер!“ веднага щом направят нещо по-ласкаво за една дама.

Не че тя не е забелязала приятния жест към нея, но някак си противоречи на психиката на днешния мъж, ако той не го изтъкне. Тоест, с подобно натякване си измива ръцете, че му е простено поне седмица след това да се държи анти кавалерски. Нали все пак е направил жест, следователно има какво да ни замаже очите.

Факт е, че когато са битували истинските кавалери, жените са били на почит. Жената тепърва е развивала стремежа си към еманципация, но не е спирала да се радва на кавалерството около нея. Кавалерите са били със съвсем различна нагласа. Те не са приемали жестовете към дамите като нещо, което трябва, а като съвсем логично действие и израз на уважение. Не е имало установени правила, а чисто и просто вътрешен импулс, който е диктувал вътре в тях всяка една крачка как трябва да се ухажва и уважава една жена.Днес ситуацията малко се е изопачила. Ние сме възприели, че мъжете вече далеч не са длъжни да се съобразяват с една дама. Рядко се случва някой дори да отвори вратата преди жена и тогава тя веднага бърза да се трогне от този „крайно мил“ жест. Дали пък ние не сме разглезили мъжете точно със стремежа си да демонстрираме как може и сами да се справяме с всичко?

Скоро разнищихме темата как жените се превръщат в мъже . Изглежда плавният процес на изземане на мъжките функции спомага и за изчезването на кавалерския род.

В интерес на истината, при много от мъжете тези мили привички още не са закърнели съвсем. Често в чужбина ще се натъкнеш на такива господа, които с удоволствие ще ти отворят вратата, ще те почерпят в заведение, ще ти задържат палтотото, докато се облечеш и то без подмолна умисъл.

За съжаление в България, картинката е малко по-различна. Синдромът балкански мъж така е превъзпитал родните ни мачовци, че те:
Първо: никога няма да кавалерстват на грозна жена
Второ: никога няма да кавалерстват на жена, било и хубава, ако е непозната. Тоест в редките случаи, когато кавалерстват, е на собствената си партньорка.
Трето: ако решат случайно да кавалерстват или да ласкаят някаква жена, винаги ще е с умисъл – дали само за вечерта или с перспектива, зависи от интереса му. В подобни случаи, ако тя не му върже, той си казва „Защо се хабя въобще да се излагам!“ - реплика, придружена често и с други „ласкави“ слова относно женската природа.

В много случаи, кавалерството е oсмивано като неблагопристойно. Обикновено от приятелчетата на въпросния „джентълмен“, според които това явление демонстрира „липса на мъжественост“.

Имам склонността умишлено да преувеличавам. Но няма как това да не е така, когато ежедневно се натъквам на гледки как възрастни мъже демонстрират неуважение към по-млади, по-стари жени и деца, как в автобуса на качване не веднъж съм била изблъсквана от господа, които припряно искат да влязат преди мен, колко пъти съм щяла да го отнеса на улицата от коли и после, макар без вина, съм отнасяла сочни определения за мен, че и майка ми. Примерите са много, но все пак съм далеч от мисълта, че джентълменът не вирее и на българска почва.

Вирее, но с все по-радка популация. И май, като се замисля, определено е изчезващ вид.

Мисля, че най-тъжното е, че ние сме започнали да свикваме с тази липса на внимание и респект. Дори напротив! Прави ни впечатление, когато някой изкавалерства по един или друг повод на нас или наша приятелка. Готови сме щастливо да обявим въпросния господин за кавалер.

Мъжете осмиват кавалерството, а то може да бъде техен най-верен съдружник. Всеки мъж има потенциала винаги да си изиграе картите според желанията си. Една реплика ми се е запечатала от филма „Хитч“, където Уил Смит свежо заявява „ Всеки мъж може да има всяка жена“. Жените се впечатляват от жестове, от внимание, от изненади, от отношение. Може би това иска да визира и той ...

А може би е време да изгледаме този филм с любимия си...

Източник
26. 05. 2008 г.  Радостина Пеева
Rozali.com


Е, момичета? Имате ли кавалер до себе си?  :p И вярно ли е, че всичко е до време? Държат се мило, кавалерничат и т.н, а след това те приемат за даденост едва ли не?
Неактивен kalista

 • King of the brains
 • *****
 • Публикации: 9283
 • Пол: Жена
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #1 -: Август 15, 2008, 10:56:11 am »
Това го е писала една моя съученичка [lol]


Според мен ако едно момче/мъж е кавалер, той си остава такъв.
Има и вариант естествено да му разбият сърцето и той да тегли една майна на цялото женско съсловие, но това е друга приказка и ще бъде разказана по-късно [lol]

Аз лично имам кавалер до себе си, мисля че всички го забелязвате, по простата причина, че не спирам да дрънкам за него. Само той ми е в устата и в главата  [lol] Сори, ако прекалявам - любов  [lol] [inlovee]

Много важно е да не приемаш половинката си за даденост - безброй връзки са се провалили по този начин (и от личен опит знам)
Това е грешка, която един кавалер не би допуснал, защото истинските кавалери знаят какво имат до себе си и го ценят. А най-важното е, че го показват всеки ден  [inlovee]

Пожелавам на всяка дама да срещне своя кавалер  [heart__]
Promises disguise as temporary truths which end up as the world’s greatest lies.

Неактивен DeTe_Ha_Xaoca

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 3282
 • Пол: Жена
 • Super girls don't cry!
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #2 -: Август 16, 2008, 01:24:32 am »
Аз имам, за радост или мъка моя си е от старото поколение, а и е учен от мъничък да е кавалер и отначало ми беше много трудно да свикна с всичките му кавалерски изяви, но после е някак приятно  [inlovee] [inlovee]
You can't stop me from loving again, breathing again, feeling again... I will love again

vOsYcHnA_pRiNcEsA

 • Гост
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #3 -: Август 16, 2008, 01:32:17 am »
Ако се отвори магазин за такива индивиди - заплащам с душата си за един от тях  [lol]

Неактивен ranenia skorpion

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1455
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #4 -: Август 16, 2008, 21:15:04 pm »
Ако се отвори магазин за такива индивиди - заплащам с душата си за един от тях  [lol]  Принцес,
... поразтършуваи се малко...
Може да намериш някое магазинче...
Вярвам, че ги има....навярно улисани в работата зад тезгяха, не се забелязват на пръв поглед...
но ги има....
Едно зайче ми каза...
Просто се огледай навън...
На днешни времена, не само мутрите са на почит... [namigggggg]
Вярвам...
"И само ТАМ един прозорец свети ...
сред цялата космична тъмнина,
сега те викат - хиляди планети,
но ти се връщаш .... вечно у дома... "

vOsYcHnA_pRiNcEsA

 • Гост
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #5 -: Август 16, 2008, 22:24:07 pm »
Благодаря ти за обнадеждаващия отговор. Без съмнение, ти си един прекрасен кавалер  :)

Неактивен Devil`s Bride

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 2826
 • Пол: Жена
 • Търси ме в спомена за бившите крила...
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #6 -: Август 17, 2008, 10:05:12 am »
Това го е писала една моя съученичка [lol]
huh


Не мисля, че кавалерите са изчезнали и че изобщо може така да класифицираме хората - от няколко впечатления от 2-3-4 индивиди. Пък и трябва да се замислим
Цитат
Дали пък ние не сме разглезили мъжете точно със стремежа си да демонстрираме как може и сами да се справяме с всичко?
Все пак и това го има. Жената също не е останала такава, каквото е била във времето на рицарите. Всичко се променя закономерно :)

Неактивен Devil`s Bride

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 2826
 • Пол: Жена
 • Търси ме в спомена за бившите крила...
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #7 -: Август 17, 2008, 21:23:02 pm »
Хм, съвпадението на името значи ли, че е тя? [think]

Неактивен MiMiToOoOo

 • Философ
 • ***
 • Публикации: 7329
 • Пол: Жена
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #8 -: Август 17, 2008, 21:43:58 pm »
Хм, съвпадението на името значи ли, че е тя? [think]

И аз това щях да кажа :p

Вярно е -  мъжете постоянно биват обвинявани, че вече не са кавалери, ама...жените пък и те са станали едни [oops] Мъжествени [lol] Псуват като каруцарки, държат се точно като мъже (някои де, но...)
 
Другото, което е - наистина, когато един мъж се държи мило и е внимателен, често го подиграват, че отива към мека китка [confused] Може би и от там идва този..страх ли, притеснение ли, от другите мъже [confused] Ама пък, който си е кавалер, изобщо не му пука кой какво говори  :)

Иначе аз до себе си имам кавалер и съм много щастлива [lol] [inlovee] Преди, когато имаше човек, който да ме глези прекалено много, се отдръпвах, писваше ми, дразнеше ме дори на моменти [shame] Сега всичко си е както трябва :p [inlovee]

Неактивен `Fallen_Angel`

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 3730
 • Пол: Жена
 • Докато адът замръзне...
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #9 -: Август 17, 2008, 22:11:19 pm »
Женската еманципация е поела по една плоскост, където хем имаме нужда от кавалери, хем не ги допускаме, когато решат да се проявят пред нас..

Вместо да се почувстваме поласкани от факта, че някои поема сметката, ние веднага решаваме, че иска да ни купи, или ни смята неспособни сами да се справим във всяко финансово отношение..

Може би твърде много сме приели ролята на "доказващ се пол", че всяка такава проява, ние възприемаме като "подаяние" или нещо подобно :)

Тук е момента да вметна, че кавалерстването, както е упоменато в статията, не се прави, за да се самоизтъкнеш, а за да покажеш уважение към дамата, с която си. А в уважението няма натрапване на това, че "Аз съм по-добър", "Виж ме, аз ти отворих вратата". Кавалерството е за дамата. Чрез него мъжете само доказват факта, че са добре възпитани, а едно самохвалство ще разруши подобна илюзия :)

Според мен истинските кавалери същестуват. Имала съм удоволствието да видя няколко такива "редки индивида" и мога да заявя, че компанията им е безкрайно приятна. Не само заради това, че ти отварят врата, или че ти палят цигарата, или че ти плащат сметката.. или други такива тривиални неща. Самият разговор с тях е на едно много по различно ниво.. Или поне това е моето впечатление :)

И въпреки че кавалерите не са вече онези рицари от миналото, които ти посвещават поеми.. или са задължени да те канят на всеки танц .. или разпитват от вежливост за цялото ти семейсто.. Смятам, че все още ги има и няма да изчезнат :) Въпреки всичките опити на деградацията, винаги се намират възпитани хора. Както мъже, така и жени :)


Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.

Неактивен Naughty

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1275
 • Пол: Жена
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #10 -: Септември 10, 2008, 13:32:10 pm »
моя приятел от части е кавалер - отваря ми вратата, когато се возим с рейс ми подава ръка на слизане  [inlovee] ( това само той и една приятелка са го правили за мен) , плаща сметки ... в момента се сещам и че когато сме у тях винаги ми сипва първо на мен храна или нещо за пиене и след това на него, което ми е много миличко такова..  [inlovee]

Неактивен Qween of the black hearts

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 4186
 • Пол: Жена
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #11 -: Септември 11, 2008, 12:52:40 pm »
абе намират се отвреме навреме АМА  трудно се забелязват крият се щото нали знаете мъжкото его е голяма работа... нали ако се покаже джентълмен и кавалер приятелие му ще го сринат от ебавки после... затова рядко "излизат на слънце" кавалерите

Неактивен luda_fenka_Cena

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1643
 • Пол: Жена
 • ТаКа Е хУбАвО, Че ТеБ тЕ иМа!!!
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #12 -: Септември 11, 2008, 16:31:15 pm »
Аз мисля,че в днешно време може да са останали 2-3 кавалера,които ще намерим мноого трудно из между другите мъже..А и няма да има за всички нас а само за някои..Ехх,мечти.Дано попаднете на такъв мъж!Пожелавам Ви го от все сърце..
Когато си на дъното на пъкъла,когато си най-тъжен,най-злочест.
От парещите въглени на мъката,си направи сам стълба и излез.
Светът когато мръкне пред очите ти и притъмнее в тези две очи,
сам слънце си създай и от лъчите му,създай си стълба и по нея се качи.
Когато от безпътица премазан си и си зазидан в четири стени.
От всички свои пътища прерязани,нов път си направи и пак тръгни.
Трънлив и зъл е на живота ребуса,на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко,не загубвай себе си, единствено така ще го решиш!

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #13 -: Септември 12, 2008, 07:49:25 am »
Няма какво да се оплакваме ,че ги няма в днешно време,защото сега и дамите не са дами.Аман от това доказване.Кому е нужно?Може да си борбена,оправна,но в компанията на мъж би следвало просто да си жена.Няма да станеш по-слаба или да паднеш в очите на мъжа.Има и друго.Собствените жени не допускат мъжа до тях да се държи кавалерски с друга жена.Приемат го като флирт.Според мен това е твърде ограничено и плоско.Аз бих се гордяла с мъжа до себе си ако той се държи кавалерски и с друга дама.Но не всички са така. :)
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!

Неактивен Naughty

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1275
 • Пол: Жена
Re: Кавалерите - има ли ги?
« Отговор #14 -: Септември 12, 2008, 09:55:01 am »
Няма какво да се оплакваме ,че ги няма в днешно време,защото сега и дамите не са дами.Аман от това доказване.Кому е нужно?Може да си борбена,оправна,но в компанията на мъж би следвало просто да си жена.Няма да станеш по-слаба или да паднеш в очите на мъжа.Има и друго.Собствените жени не допускат мъжа до тях да се държи кавалерски с друга жена.Приемат го като флирт.Според мен това е твърде ограничено и плоско.Аз бих се гордяла с мъжа до себе си ако той се държи кавалерски и с друга дама.Но не всички са така. :)
ревност  [namigggggg] аз също бих се подразнила ако ,примерно, подаде ръка на някое момиче, за да слезне от рейс.  [spri saaaaa]