Автор Тема: Основни техники на Photoshop/Фотошоп или нашите ма&  (Прочетена 8206 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DeTe_Ha_Xaoca

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 3282
 • Пол: Жена
 • Super girls don't cry!
Драги съфорумци, тази вечер разглеждайки темата Photoshop ми дойде една идея, да си направим тази тема, в която по-вещите с програмата съфорумци ще постват малки урочета за нещо конкретно, и така вместо ние по-малко запознатите люде да търсим уроци по други форуми и интернет страници, ще можем да се понаучим на основни неща. Темата ще стои заключена, за да бъде запазена от излишни коментари. Който мисли, че може и има желание да подпомогне каузата нека пише лично съобщение на мен или Рени, за да отключим темата и той да постне своето мини уроче а може и макси.
« Последна редакция: Януари 20, 2010, 01:10:52 am от Don_NUTSO »You can't stop me from loving again, breathing again, feeling again... I will love again

vOsYcHnA_pRiNcEsA

 • Гост
Урок №1
« Отговор #1 -: Юли 27, 2008, 18:00:24 pm »
Мисля, че едно от най-важните и най-често употребявани техники при ползването на Фотошоп – това е прецизното изрязване на обекти. В този урок ще се опитам да ви направя една малка компилация на основните начини и методи за постигане на това:

1)Pen Tool

Това е инстумента за селекция с най-големи възможности и ниво на контрол. Притежава опции за записване на пътя (Save Path), създаване и записване на определена форма (Define Custom Shape), запълване на пътя (Fill Path), или очертаване (Stroke).
За целта има два варианта на работа: Груба и прецизна селекция посредством поставяне на възлови точки (Anchor Points) около обекта, който искаме да отделим. Поставените точки подлежат и на  последваща манипулация, което прави инструмента много удобен и прецизен за работа. Възможно е също и добавяне на нова възлова точка. Най-важното условие за успешно приключване на задачата е да се затвори пътя, като за целта трябва да кликнете на първоначалната възлова точка. Така се получава затворена права, която очертава вашия обект. Удобството на  Pen Tool е, че той дава възможност за избор на частичен пиксел и по този начин получавате гладки и неназъбени контури. Тънкостта при използването на този инструмент е фината настройка на възловите точки. Работата с Pen Tool ще олесни много вашата бъдеща работа, но е важно да се знае, че в началото нещата ще се получават бавно. След като нанесете всички желани възлови точки, приключите фината манипулация и затворите пътя, трябва да преобразувате пътя в селекция. Това се получава като кликнете с десен бутон в изображението и изберете Make Selection (Ctrl+Enter). За да преместите изображението имате няколко варианта в зависимост от това какъв е по-нататъшния етап на вашата работа: Да влачите изображението с инструмента  Move Tool , или чрез Copy – Paste.

2)Color Range

Това е една много удобна функция на менюто Select. Тя позволява да премахнете опростени фонове от различни снимки, като отделите конкретни цветове.
Използва се по следния начин:
Отваряте изображението и го дублирате на нов слой. Изключвате отсновното изображение, което няма да ви е необходимо.
Select –> Color Range  

За подбора на цветове, които да бъдат изтрити се използват първите два инструмента от менюто. Първият е предназначен за избор на един цвят, а с втория може да добавяте още цветове от фона. Цветовете се избират, като кликнете с ляв бутон на мишката върху снимката. В диалоговия прозорец фона, който ще бъде отстранен трябва да е останал в бял цвят, а изображението – в черно. Плъзгачът Fuzziness дава възможност за ръчна корекция. Движете го, докато изображението не стане напълно черно, а фона напълно бял. Когато приключите с подготовката натискате бутон ОК. Би трябвало фона да е силектиран след това. Не премахвайте селекцията, защото работата по обекта не е приключила. Отидете в панел Channels . Кликнете по втората малка иконка в долния ред (save selection as channel). По този начин създавате нов канал с име Alpha 1, на който трябва да кликнете, за да го направите активен. Изображението което ще видите е в черно и бяло, като черното е цвета на това, което ще остане, а бялото – това което ще бъде изтрито.
Image -> Adjustments -> Levels (Ctrl+L)  

Местете плъзгача, докато фона не остане напълно бял. За най-пълен и добър резултат ви съветвам да поработите и с четка. Използвайте бял цвят за местата, които смятате, че трябва да принадлежат към фона и черен за тези, които искате да добавите в изображението.
Кликнете върху канала RGB, за да видите цялото изображение. Изображението ще бъде покрито с червена маска. Ако прецените, че сте готови, задръжте бутона Ctr от клавиатурата, а с мишката кликнете върху малкото изображение на канала Alpha 1. По този начин се активира селекцията. Върнете се в канала Layers при дублирания слой и натиснете Delete.

3)Quick mask  

Отворете снимката и я дублирайте в нов слой. Включете Quick mask. Започнете да рисувате с черен цвят върху предмета, който ще изрязвате. Ако допуснете грешка я поправете с бял цвят. Когато приключите привключете на Stardant mode и ще зебележите как местата, които сте маркирали са селектирани.
Select-Inverse (Shift+Ctrl+I) , за да обърнете селекцията. Може да използвате Delete, за да премахнете фона, или (Ctrl+C), за да копирате селекцията и (Ctrl+V), за да преместите обекта на друг фон.


За да движите, разтегляте, или свивате изображението върху новия фон
Edit --> Free Transform

Ако кликнете с десен бутон на мишката в селекцията и изберете функцията Warp , ще имате възможността за по-пипкаво наместване на изображението.

Естествено има и още много начини за селекция и изрязване на обекти, но това са начините, които съм се убедила лично, че са най-лесни и ефективни. Всеки сам трябва да избере свой собствен стил на работа, който да му бъде удобен и достъпен. Не забравяйте да работите всяка стъпка на отделен слой, защото това ще позволи корекцията и в по-късен етап от вашата работа. Фотошоп изисква време и търпение за постигане на максимален резултат.
Забавлявайте се. :)
« Последна редакция: Юли 27, 2008, 18:08:28 pm от vOsYcHnA_pRiNcEsA »

Неактивен MoonLight

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 4030
 • Пол: Жена
 • : )
Попринцип аз харесвам разделите Photo Effects и повечето неща, които ще виждате тук от мен ще са от този жанр. Харесва ми подобряването и доискусоряването на снимки... Харесва ми и това, че с Photoshop винаги може и по-добре, дори една снимка да изглежда напълно довършена. Тези техники ми доставят най-голяма наслада от заниманията ми с програмата. И за това ще се радвам да ги споделя с вас. Още съм от "начинаещите" и като такава ще ви предоставям по-лесни уроци.

Този урок е как да си направим много реалистични дъждовни капчици. Урока е в няколко стъпки, които не изискват кой знае какви познания, но все пак трябва да си се занимавал поне малко до сега, за да можеш да го направиш. Урока ми стана един от любимите, заради това че е лесен и в същото време ефекта е интересен и реалистичен! :]


1. Отворете картинка, на която искате да добавите капки. За да изглежда по-реалистично ще използвам снимка на зелено листо.2. Създайте нов Layer, който можете да кръстите Drop 1, изберете Elliptical Marquee Tool и направете селекция, която да изглежда като капка на зеленото листо, което сме избрали.
3. След това натиснете бутона D на клавиатурата си, за да върнете първоначалните настройки на цветовете - черно и бяло. След това изберете Gradient Tool. На опциите в горния край на екрана се уверете, че настройките са зададени така:Сега, когато настройките са зададени, изтеглете мишката от левия към десния край на селектирана зона.4.Сменете blend mode-а на layer Drop 1 на Overlay в Layers Palette.5. След това кликнете с дясното копче на мишката на Drop 1 и направете Blending Options по следния начин: Drop Shadow settings: Opacity 50, Angle 158, Distance 7, Spread 0, and Size 5.6. Направете следните настройки и на Inner Shadow settings: Opacity 75, Angle 158, Distance 5, Spread 0, and Size 5.


7. За Glow Effect-а, който търсим създайте нов Layer и го преименувайте на Glow, като зададете бял цвят. След това изберете Brush Tool и направете малка точка в капката. Ето го и крайния ефект:И последно, но не по маловажност е това как да направим капката с различна от перфектния овал форма, защото капките в никакъв случай не добиват тази форма винаги. Това става като отидете на Layer Drop 1, а след това на Filter > Liquify  и тогава сами направете подходящата според вас форма за вашата дъждовна капка... ;]


Ето го и моят опит с една капчица...
Източник: http://www.tutorialized.com/view/tutorial/Rain-Drops/36907
« Последна редакция: Август 11, 2008, 17:11:43 pm от DeTe_Ha_Xaoca »
Реалността е за тези, които не могат да се справят с фантазията.

Винаги има изход от мрака и мъглата по пътя на дъгата.