Автор Тема: Агоп Мелконян  (Прочетена 1093 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен `Fallen_Angel`

  • Master of disaster
  • *******
  • Публикации: 3730
  • Пол: Жена
  • Докато адът замръзне...
Агоп Мелконян
« -: Март 15, 2008, 17:38:29 pm »
Агоп Мъгърдич Мелконян е български писател-фантаст, преводач, журналист, университетски преподавател и книгоиздател.

Агоп Мелконян е български арменец. Дипломиран инженер, Мелконян дълго време работи като журналист в седмичния вестник „Орбита“, където пише за най-новите научни открития в областта на физиката, техниката и астрономията.

Като писател, Агоп Мелконян е един от най-четените български фантасти. Автор на десетина книги: романи и сборници с фантастични повести и разкази. Автор е също така на голям брой пиеси (три от които са представяни на професионална театрална сцена) и сценарии за филми. Негови произведения са преведени на девет езика.

Като преводач, Агоп Мелконян сътрудничи на издателство Георги Бакалов за подбора на поредицата „Библиотека Галактика“. Превежда произведения на братя Стругацки, Едгар Алън По и др.

Издател е на списанието за научна фантастика „Омега“ и редактор на месечното списание "Върколак", по-късно преименувано в „Зона F“.

Преводач на арменска литература и поезия, публикувани от издателство „Ерато“, Агоп Мелконян е и един от основателите на катедрата по арменистика към Софийския университет, и преподавател по арменска филология.

Агоп Мелконян е член на Съюза на българските писатели. Печели първата награда за фантастика „Гравитион“ през 1991 г.

Женен, с двама сина. На 23 юли 2006 г. Агоп Мелконян почива от рак на 57-годишна възраст.


източник:  Уикипедия

Страхотен писател... много лесно потъваш в това, което пише, а най-хубавото е, че се получава една непреудолима смесица от размисли и усещания..

Задължително четиво си остава "Via Dolorosa"... тема, която често се преповтаря от много фантасти и т.н  :)

Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.