Автор Тема: Ромите- омраза или съжаление  (Прочетена 14053 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tuik

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 825
 • Пол: Мъж
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #45 -: Януари 23, 2008, 14:05:23 pm »
Шефе тук ще се съглася с теб, да така е единица са, но има и нещо друго, то е свързано с нячина на живот и възприятие на света, Вазови е знатна ромска фамилия и дори бих казал аристократична такава, нормално е в даден етап да се развият условия за изпъкванеа на някой членове от нея, професор Чирков е дете на кумонизма с което този строй чели да покаже на света че няма расова дискриминация в страната ни...
Като цяло обаче ромите живеят в един друг свят, и не искат да опознаят света като система от ценности... На тях така им е добре и това е разбираемо, получават това от което имат нужда с възможно най-малко услилия... Всеки желае това, нали затова и на нас са ни казвали "Учи за да не работиш...", за да се направи тази интеграция за която лелее политическия ни елит от освобождението насам, трябва да се промени мисленето на тези хора, да им се даде шанс за развитие... Да усетят повече от тях, че има по-добър начин на съществуване от получергарския им живот... Това не е лесно, трудно е да приучиш ром към отговорност за да му дадеш право на власт... Трудно е и да накараш българин да бъде подчинен на ром, има много спънки почти непреодолими, ние искаме това да стане отведнъж, а наистина няма как... Нещата трябва да се усетят да се разберат от тях... В този смисъл мога да ти кажа, че и според мен политиката на всички правителства е грешна, но това си е нормално, нашите политици не се интересуват от това как живеят ромите или която и да е етническа група в България, те се интересуват да си извлекат свойте дивиденти... Напоследък се създадоха много ромски фондации, това е крачка напред, въпреки че е ясно че самите те (тези фондации) са просто удобен модел за източване и прене на пари, все пак нещо трябва да се направи да се построи да се покаже за да имат оправдание тези перални... а всичко което се прави е в плюс за самите роми и интегрирането им (съответно за самите нас), като цяло смятам че нещата ще започнат да се развиват в положителна посока (въпреки че се съмнявам да доживея момента да видя училище в ромски квартал с пълни класове и смилслени учебни занимания, съмнявам се да видя група роми обсъждаща политиката като такава, а не като поредна кампания за покупка на гласове... няма да го видя това ще стане бавно, но съм сигурен че ще стане), затова съм оптимист. И още нещо страшно много се радвам, че повдигаш този въпрос отново и отново, това са неща за които трябва да се говори и проблеми които да се поставят във всеки момент, да се гледа на тях сериозно и да се обсъждат в обществото... :)
Развей черен флаг,
на който пише без думи:
"МРЪСНО МИ Е
В ДУШАТА МИ...
МРЪСНО МИ Е
В ДУШАТА МИ..."

Неактивен ludnegar

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1531
 • Властта не е това което беше.WE ARE THE CAHMPIONS
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #46 -: Януари 23, 2008, 14:31:44 pm »
Иво, примерно ти ми дължиш 50лв, обаче отказваш да ми ги върнеш.Аз тогава решавам да ги взема от твоя съсед и му казвам,че ти си виновен.Кажи ми кой е крадец в случая ? Ти - затова,че нямаш пари,съседа затова,че ми е позволил да взема парите от него или аз ?

Неактивен Don_NUTSO

 • Странник без сърце ...
 • Администратор
 • Гений
 • *****
 • Публикации: 8550
 • Пол: Мъж
 • Choose your destiny!!!
  • Порталът за поезия!!
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #47 -: Януари 23, 2008, 15:00:50 pm »
Зависи как ги вземеш от съседа :) по принцип съм аз, но ако ги вземеш насилствено и ти си също in Da club :)
Взех всичко от живота, наистина всичко. Ако сега Бог ми го отнеме, то тогава сме квит.
Всяко момиче, което имаше късмета да я целуна, спираше живота ми.

Всяка твоя капка кръв, всеки дъх на мен е обречен.

Неактивен ludnegar

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1531
 • Властта не е това което беше.WE ARE THE CAHMPIONS
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #48 -: Януари 23, 2008, 15:09:52 pm »
EVN, как ги взима от теб тия пари ?

Неактивен Don_NUTSO

 • Странник без сърце ...
 • Администратор
 • Гений
 • *****
 • Публикации: 8550
 • Пол: Мъж
 • Choose your destiny!!!
  • Порталът за поезия!!
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #49 -: Януари 23, 2008, 15:21:48 pm »
извода какъв е, циганите крадат ... пак стигаме в началото, те по принцип си крадат ... колкото и да ги защитаваш крадливо племе ще си останат ... трябва да се направи промяна в отношението с тях - с по-крайни мерки ...

всъщност това е за другата тема за циганите де ... :) омешахме ги яко ...
Взех всичко от живота, наистина всичко. Ако сега Бог ми го отнеме, то тогава сме квит.
Всяко момиче, което имаше късмета да я целуна, спираше живота ми.

Всяка твоя капка кръв, всеки дъх на мен е обречен.

Неактивен ludnegar

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1531
 • Властта не е това което беше.WE ARE THE CAHMPIONS
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #50 -: Януари 23, 2008, 15:46:05 pm »
абе всеки си вади сам за себе си изводите.както и да е,в момента не ми е до каквито и да било спорове.

Неактивен burning_acid

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 674
 • Пол: Жена
 • lions, and tigers, and bears, oh my!
  • Couch Surfing
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #51 -: Януари 23, 2008, 16:03:25 pm »

Хммм, от къде да започна по тази широка тема наречена "расизъм" ...

Първо с цялото си уважение към Иво няма да се съглася с него. Защото ми се вижда стереотипно това да кажеш че след като познаваш или са ти дали пример само за един човек, това означава че той е изключение, което потвърждава правилото. А правилото в случая /поне с такова впечатление оставам/ е че циганите /или ромите, не знам в днешно време как е политически коректно да ги наричам [confused]/ не стават за нищо, с много малки изключения и че видиш ли те тровят целия ни живот /това вече не го казвам само към теб, Иво, а по принцип към общественото мнение, на което повечето без да се усещаме плащаме редовно данък/.

Та всякакво подобно стереотипно мислене според мен /и тук се съгласявам с написаното от Наско/ кара съответните хора от съответното малцинство още с раждането си да са като затворени в клетка, в определени рамки от които после трудно успяват да избягат. Защото ако от дете всички ти повтарят че не струваш, понеже си циганин, никое българче не иска да си играе с теб, в селото ти няма и едно училище и трябва пеш да ходиш до съседното по-голямо село, и още куп други фактори - ами не е чак толкова нелогично да нямаш особено извисени ценности и желания, тъй като никoй през живота ти не те е открехнал за тях, а повярвай ми това не става ей така от само себе си. Това обаче не те прави по-малко човек от другите, само защото вечер не четеш Пабло Неруда преди да заспиш, а си мислиш как да изкараш пари за хляб утре сутрин.

За това малко ме подразни изказването "дайте да гледаме на подобни хора като тези от малцинствата мащабно" [confused] /все едно са стадо овце/. И поради стереотипи в повечето балкански страни сме на такова дередже и социалните промени става толкова бавно (както вече сума ти години пълзи и интегрирането на хора с увреждания, които едно време са били заклеймявани като "различни" и "недостойни" да се покажат на бял свят в иначе съвършеното ни общество)

Българите толкова рядко се вглеждаме в себе си, в собствените си негативи, че дори когато няма какъв недостатък да намерим в някой друг, все ще си измислим нещо, което да ни е като трън в очите. Незнайно защо това ми се вижда точно обратното на всякакви условия за прогрес.

За да не ме разберете съвсем погрешно ще кажа че всяка нация се разглежда мащабно, то просто няма друг начин, както и че всяка култура си има своите особености. Но когато говорим за отличителни белези на дадена група хора, особено за културни такива на нация, то не е ли по-логично да разглеждаме какво прави дадената култура богата и интересна и какво я е накарало да съществува и до днес, а не да търсим непрекъснато измислени недостатъци като цвят на кожата например?

Само защото сме чували че габровци са стиснати /за този пример се сещам в момента, дано няма обидени/, това означава ли че всеки от вас, когато ходи до Габрово, си мисли че само такива хора живеят там? Искрено се надявам че не.
Същото е и с циганите, и с арменците, и с турците, и с американците, и с българите.
Ужасно би ме изнервило ако /и когато, защото ми се е случвало в Щатите/ някой подходи към мен по този начин - с предварително изградено мнение за личността ми понеже идвам от еди си коя част на света и подобни "критерии" за оценяване. В крайна сметка "не прави това, което не искаш на теб да ти направят", нали така?

Имам още много неща за казване по темата, но тъй като съм крайно емоционална, а това често пречи в оформянето на добра аргументация в спор, мисля да замълча за сега и да се включа по-късно пак. За да не стане съвсем объркано мнението ми тук.

В колкото по-малко рамки живеем, толкова по-добре. Може като цяло да не харесвам идеята на глобализацията, но много се радвам че живея в периода, в който тя започна да се случва и се случва, защото ми даде шанс да пътувам повече от преди и да се запознавам с хора от всякакви националности, хора достатъчно освободени от стереотипи и запазили в себе си предимно позитивите на своята култура, с които ми е извънредно интересно да общувам и от които научавам от първа ръка за културата им /и без да се тупам по гърдите да вметна само че да, сред тези ми приятели има и цигани/.

И ми е наистина трудно да разбера с каква логика и идея трябва да погледна на хора от дадена етническа общност /които между другото не мисля че преди да се родят са избрали да живеят точно в тази общност/ като на едно цяло, а не да гледам на отделния човек като индивид с негови разбирания за живота, с негови проблеми и радости, емоции, недостатъци и т.н.

хайде със здраве  :)

И лошото държи да ни се случи, и хем е страшно, хем е много стилно.
Когато да пропадам ме научи, защо не каза как завършва филма?

Неактивен innna

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1371
 • Пол: Жена
 • Addicted to Me
  • Козметиката
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #52 -: Януари 23, 2008, 16:27:16 pm »
Хм, расизъм не е ли да мразиш други раси? Т.е. негроидната или монголоидна ли каква беше. А омраза към други народи и общности е ксенофобия ;) Та от тая гледна точка аз клоня към ксенофобията, тъй като каквото и да ми говорят цигани не харесвам и няма и да започна ;)

Да, може би е ксенофобия, не знам  :) Но и аз така- няма да започна да ги харесвам или дори приемам, каквото и да ми кажат...много съм крайна към тях, айде няма да казвам какво бих ги направила  :)
Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него...
Буда


Неактивен Don_NUTSO

 • Странник без сърце ...
 • Администратор
 • Гений
 • *****
 • Публикации: 8550
 • Пол: Мъж
 • Choose your destiny!!!
  • Порталът за поезия!!
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #53 -: Януари 23, 2008, 16:47:23 pm »
И каква е тази чуждица ром - по български е циганин и такъв ще си е ...
Всеки има винаги предварително изградено мнение, то после или се потвърждава или се променя. Нали?
Циганите са си го потвърдили ... нима искаш да ми кажеш, че циганите си плащат тока, че няма кражби на ток и не само? Обоснови си защитата на циганите ...

Взех всичко от живота, наистина всичко. Ако сега Бог ми го отнеме, то тогава сме квит.
Всяко момиче, което имаше късмета да я целуна, спираше живота ми.

Всяка твоя капка кръв, всеки дъх на мен е обречен.

Неактивен XpacTa_lavista

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 3489
 • Пол: Мъж
 • Дървен философ, но дрянов
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #54 -: Януари 23, 2008, 17:39:21 pm »
И каква е тази чуждица ром - по български е циганин и такъв ще си е ...
Те и без това предпочитат да им казват цигани и много се дразнят като им викат роми, което според господа управляващите било правилното.
Когато човек върви без път...
 
             ...най-често стига до гарата

  Нека бъдем грамотни! Да се научим да пишем правилно поне на родния си език!

Неактивен burning_acid

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 674
 • Пол: Жена
 • lions, and tigers, and bears, oh my!
  • Couch Surfing
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #55 -: Януари 23, 2008, 18:29:40 pm »
Моето мнение по въпроса се доближава максимално до това на луднегър и Храста, но тъй като гледам че сме малцинство, май не е хубаво да си отварям много устата, а? ;)

И въпреки всичко мисля че самият пример, с който започва темата, дава напълно грешен старт на един такъв спор. Искате да ми кажете че в България няма момиче, изнасилено от българин?! Защо ли пък аз знам други факти /вярно че съм начинаеща в сферата на журналистиката, но имам разни познати и статистика, оборваща донакъде повечето представени тук наблюдения/

Ако ще се аргументираме само с примери от собствения си живот, то трябва да е ясно и че всеки един пример може да си има контра-пример, "доказващ" обратното, а всъщност примери, недоказващи нищо [confused]

И аз съм учила известно време в училище с роми, бяхме точно до тяхната махала. Защо ли пък не помня да са ми налитали на бой роми, а само разни българчета, които бяха извънредно "образовани" и научени на обноски от семействата си?

И защо във вестниците (ехх, тази наша велика и "достоверна" в повечето случаи преса, от която черпите творческо вдъхновение и познания! ) се споменава почти винаги че циганин (или ром, все тая) бил изнасилил, убил или измамил някого, а когато е българин не се пише "българин уби, изнасили или измами"? Значи едно и също престъпление на циганин и на българин не е еднакво осъдително, или аз нещо не схващам? :) А пък понеже са толкова облагодетелствани ромите в България, за това живеят всичките до един в палати, нали?

Както има в едно и също населено място извънредно богати цигани и извънредно бедни, така има и случаи с извънредно богати българи и до тях колибки на извънредно бедни българи. Нещо подобно е в Драгалевци да речем, макар че там не е чак толкова фрапиращ случай както е в Стражица например. Тук вече става дума за съвсем други, по-скоро икономически проблеми.

Ама нали всеки пример трябва да се вади от контекста, за да си защитим собствената теза :)

И в крайна сметка, както вече каза луднегър, който е изпълнен с омраза, ксенофобия и всякакъв друг вид фобия, въобще няма място за спор с такъв човек. Така че по-добре да не се "хвалим" на кой какво му бил направил циган или българин, че подобно съревнование до никъде няма да ни доведе

И лошото държи да ни се случи, и хем е страшно, хем е много стилно.
Когато да пропадам ме научи, защо не каза как завършва филма?

Неактивен lovesnoopdogg666

 • Експерт
 • *****
 • Публикации: 673
 • Пол: Жена
 • Любовта оправдава средствата...
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #56 -: Януари 24, 2008, 20:51:51 pm »
Много сте ми странни?!Защо слагате всички роми под 1 знаменател?!Нима няма българи,които изнасилват,крадът,пребиват и т.н.?!Има и свесни роми аз лично познавам такива,а и Бат' Сали от големия брат или Мирослав от Танцувай с мен2?!
Подбирай внимателно делата си, защото ти ще живееш със спомените си.

Неактивен FaLLeN_AnGeL

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1516
 • Пол: Жена
 • Sometimes we only live for the here and now
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #57 -: Януари 25, 2008, 00:38:07 am »
lovesnoopdogg666  знаеш ли кое е по-лошо от българин да не харесва циганин?циганин да не харесва циганин...във випуска ми имаме циганка..познавам момичето и мнението ми за нея е високо..отличничка.знае перфектно английски и немски и е добра душа...но знаеш ли,че ми е споделяла колко мн я е срам от тези цигани,които лъжат,крадат и т.н.самата тя не можела да приеме,че може да съществуват такива хора...но мн голяма част предизвикват в българина омраза,защото държанието им е нетърпимо и изключително грубо...аз изпитвам страх,когато до мен седне циганин..да не говоря,ако е група...кажи ми как да ги харесвам,като са се опитвали МЕН да нападат!те са безотговорни и неприятни...в повечето случаи държавата с тях се отнася по-добре отколкото с един българин...за мен те са бацили,които трябва да бъдат премахнати...малко част от тях заслужават да бъдат приети и да ги уважават.
I stand alone in the darkness
The winter of my life came so fast
Memories go back to childhood
Today I still recall
Oh how happy I was then
There was no sorrow
There was no pain
Walking through the green fields
Sunshine in my eyes
I'm still there everywhere
I'm the dust in the wind
I'm the star in the Northern sky
I'll never stay anywhere
I'm the wind in the trees
Would you wait for me forever.

Неактивен Qween of the black hearts

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 4186
 • Пол: Жена
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #58 -: Януари 25, 2008, 13:08:37 pm »
да де ама бибс не си ли чувала за теорията че ако циганите се изселят от българия...ами няма да остане кой знае колко народ...малцинство ама ...не съвсем!!! да и мен ме е убе от тях и се дразня примерно като в рейса влезе контрола на мене ми дига луд скандал щото билета не ми е продупчен правилно а на групата от 5 6 индивида стоящи отзад които дигат шум до бога и със сигурност нямат билети нищо не им казва ама после като се замисля и нея я е шубе....едно им признавам задружни са...ако на "Красно село" тръгнеш да биеш циганин...ще ти съдерат задника около още 20 души и няма да знаеш иоткъде ти е дошло..дори и да не се познават помежду си..
 а ние кво праим..виждаме някви български гаменчета и кретенчета на по 20 да изкъртват някой от бой...и ...си обръщаме главата и гледаме по бързичко да ги подминем...

още повече ние сами подстрекаваме циганите да крадат...
пример: искам новия парфюм на Шанел ама нямам пари за оригинал...отивам на Борово на кръговото(примерно) влизам там в едно подобно на барачка и си купувам менте...менте което го е краднало некое чаве и го е шитнало там..

примерно:всеки ден през офиса ми минава един баш манго който продава сякви джунджурии часовници,гривнички,пръстенчета и сякви такива подобни първоначално си викаш е менте е да ама си купих един път гривничка за 7 лева след време нещо се развали и я занесох да ми я поправят оказа се сребърна..не чиста проба но сребърна....

и кво сигурна съм че  този дето ми я продаде я е "купил" да бееееееее

още един пример:отиваш до някоя заложна да си земеш телефон на по изгодно...кой мислите ги дава по заложните...булшинството от телефони и злата по заложните са си баш краднати от някой циганин

има една приказка в недвижимите имоти "Търсенето определя цената"

нещо такова е и в тоя случай...докато ние си търсим неща на далавера по евтинки и да минем по на аванта...те ще си продължават да крадат защото има кой да купува...

Неактивен FaLLeN_AnGeL

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1516
 • Пол: Жена
 • Sometimes we only live for the here and now
Re: Ромите- омраза или съжаление
« Отговор #59 -: Януари 25, 2008, 18:53:47 pm »
въобще не можеш да ме убедиш,че тия не заслужават да бъдат премахнати.не ме интересува колко на оферта крадат и продават,но да се задяват с момичета и то на по 15-16 години.....си е на оферта права си... [confused]  не мога да ги трая..просто досега от един съм видяла хубаво..уважавам го,но този един не е всички.ще започна да ги защатавам,когато се вземат в ръце и започнат да живеят нормално като хора..а сега може само да чуеш от мен лоши думи и какви ли не епитети за това малцинство...
I stand alone in the darkness
The winter of my life came so fast
Memories go back to childhood
Today I still recall
Oh how happy I was then
There was no sorrow
There was no pain
Walking through the green fields
Sunshine in my eyes
I'm still there everywhere
I'm the dust in the wind
I'm the star in the Northern sky
I'll never stay anywhere
I'm the wind in the trees
Would you wait for me forever.