Покачващата се цена на стоките ще ускори приемането на генно модифицираните храни от хората по света. С достигнатите ценови рекорди на пшеницата, царевицата и соята, все повече ще стават онези, които са готови да отстъпят от желанието си да се хранят здравословно, пред това да имат повече храна на по-ниска цена, коментира Ройтерс.
Правителствата на много страни по света, ще бъдат принудени да ускорят приемането на закони регулиращи биотехнологията в селското стопанство, за да предпазят населението от недостиг на хранителни ресурси.
"Единственият начин да се справим с все по-голямото търсене е като приемем, че без генно модифицирани храни няма да можем да изхранваме цялото население на планетата", коментира Пол Шиклер вицепрезидент на DuPont. "Нужна ни е по-висока производителност в аграрния сектор, което може да дойде само посредством биотехнология", продължава той.
Цените на храната в САЩ са се покачили с 4% през миналата година, което е 17-годишен рекорд. През 2008 г., експерти очакват нов ръст от поне 3-4%, а през 2010 г. прогнозите са инфлацията на хранителните стоки да изпревари средното инфлационно ниво на американската икономика. В световен мащаб, хранителните стоки са се покачвали с още по-бърз темп.
В момента технологията, която се използва в селското стопанство, най-вече включва препарати, които предпазват растенията от болести и насекоми или убиват нежеланите плевели. Според запознати обаче, това е само върха на айсберга от възможности, които трябва час по-скоро да се реализират. За близко бъдеще се предвижда подобряване на биологичните качества на соята, за да дава повече и по-качествено масло и царевица богата на нишесте за нуждите на енергийната промишленост.
Използването на генно модифицирани храни в САЩ е довело до ръст в добива на царевица с 1.5% през последното десетилетие, а през следващите 10 години се очаква добивът от декар земя да нарасне с 3%. Което е по-важно в случая, е че растенията при които има намеса на биотехнологии, са по-издръжливи на климатичните промени и има по-голяма вероятност за успешна реколта. Именно сигурността е най-важна в изнервеното ежедневие на световните пазари днес.
"Това, което ще накара повече хора да приемат ГМО (генно модифицирани организми), е тяхната по-висока производителност. Фермерите ще бъдат изправени пред огромната конкуренция на страни, в които ГМО е държавна политика и ще бъдат принудени да поемат по този път, в противен случай ще фалират", коментират експерти от Pioneer.
Генното инженерство допринася до по-високи добиви от единица площ, както и до сериозни икономии на скъпо гориво за сеитба, а след това и за прибиране на реколтата. Страните, в които се използват най-много ГМО семена са САЩ, Аржентина и Бразилия, а Южна Африка, Китай, Индия и Канада с много бързи стъпки ги настигат.
Според официалната статистика, през 2006 г. са били засадени общо 2520 млн. декара с ГМО растения в 22 страни по света. С непрекъснатото поскъпване на цената на хранителните продукти, генно модифицираните суровини ще придобият все по-голяма популярност сред населението. 73% от всичката царевица засадена в САЩ през 2007 г. е била по някакъв начин инженерно подобрена, като през тази година се очаква делът й да стигне 90%.
Генно модифицираните храни започват да придобиват популярност дори в консервативна Европа, където критиците непрекъснато изнасяха факти за това колко опасни са тези култури за човешкия организъм.
Вашето мнение?