Автор Тема: Генно модифицираните храни стават все по-популярни  (Прочетена 511 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Don_NUTSO

  • Странник без сърце ...
  • Администратор
  • Гений
  • *****
  • Публикации: 8562
  • Пол: Мъж
  • Choose your destiny!!!
    • Порталът за поезия!!


Покачващата се цена на стоките ще ускори приемането на генно модифицираните храни от хората по света. С достигнатите ценови рекорди на пшеницата, царевицата и соята, все повече ще стават онези, които са готови да отстъпят от желанието си да се хранят здравословно, пред това да имат повече храна на по-ниска цена, коментира Ройтерс.

Правителствата на много страни по света, ще бъдат принудени да ускорят приемането на закони регулиращи биотехнологията в селското стопанство, за да предпазят населението от недостиг на хранителни ресурси.

"Единственият начин да се справим с все по-голямото търсене е като приемем, че без генно модифицирани храни няма да можем да изхранваме цялото население на планетата", коментира Пол Шиклер вицепрезидент на DuPont. "Нужна ни е по-висока производителност в аграрния сектор, което може да дойде само посредством биотехнология", продължава той.

Цените на храната в САЩ са се покачили с 4% през миналата година, което е 17-годишен рекорд. През 2008 г., експерти очакват нов ръст от поне 3-4%, а през 2010 г. прогнозите са инфлацията на хранителните стоки да изпревари средното инфлационно ниво на американската икономика. В световен мащаб, хранителните стоки са се покачвали с още по-бърз темп.

В момента технологията, която се използва в селското стопанство, най-вече включва препарати, които предпазват растенията от болести и насекоми или убиват нежеланите плевели. Според запознати обаче, това е само върха на айсберга от възможности, които трябва час по-скоро да се реализират. За близко бъдеще се предвижда подобряване на биологичните качества на соята, за да дава повече и по-качествено масло и царевица богата на нишесте за нуждите на енергийната промишленост.

Използването на генно модифицирани храни в САЩ е довело до ръст в добива на царевица с 1.5% през последното десетилетие, а през следващите 10 години се очаква добивът от декар земя да нарасне с 3%. Което е по-важно в случая, е че растенията при които има намеса на биотехнологии, са по-издръжливи на климатичните промени и има по-голяма вероятност за успешна реколта. Именно сигурността е най-важна в изнервеното ежедневие на световните пазари днес.

"Това, което ще накара повече хора да приемат ГМО (генно модифицирани организми), е тяхната по-висока производителност. Фермерите ще бъдат изправени пред огромната конкуренция на страни, в които ГМО е държавна политика и ще бъдат принудени да поемат по този път, в противен случай ще фалират", коментират експерти от Pioneer.

Генното инженерство допринася до по-високи добиви от единица площ, както и до сериозни икономии на скъпо гориво за сеитба, а след това и за прибиране на реколтата. Страните, в които се използват най-много ГМО семена са САЩ, Аржентина и Бразилия, а Южна Африка, Китай, Индия и Канада с много бързи стъпки ги настигат.

Според официалната статистика, през 2006 г. са били засадени общо 2520 млн. декара с ГМО растения в 22 страни по света. С непрекъснатото поскъпване на цената на хранителните продукти, генно модифицираните суровини ще придобият все по-голяма популярност сред населението. 73% от всичката царевица засадена в САЩ през 2007 г. е била по някакъв начин инженерно подобрена, като през тази година се очаква делът й да стигне 90%.

Генно модифицираните храни започват да придобиват популярност дори в консервативна Европа, където критиците непрекъснато изнасяха факти за това колко опасни са тези култури за човешкия организъм. 



Вашето мнение?







Взех всичко от живота, наистина всичко. Ако сега Бог ми го отнеме, то тогава сме квит.
Всяко момиче, което имаше късмета да я целуна, спираше живота ми.

Всяка твоя капка кръв, всеки дъх на мен е обречен.

Неактивен ^STREET_BOY^

  • Експерт
  • *****
  • Публикации: 652
  • Пол: Мъж
    • http://dreik.sytes.net
Re: Генно модифицираните храни стават все по-популярни
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2008, 18:00:57 pm »
Ами в големите и развитете страни тези храни са вече на "пазара". Всички животни се подсилват с някакви химии. Като започнеш от прасетата до пилетата. Ядох такова свинско уж пържоли ... ами докато си го пържех трябваше да сложа и олио, за да не залепне за тигана, а да не говоря, че почти няма никакъв вкус, добре че виждам какво ям иначе няма да мога да позная. Ама така е като гледаме все по-евтинкото поради обясними причини....

Неактивен FaLLeN_AnGeL

  • Master
  • ******
  • Публикации: 1516
  • Пол: Жена
  • Sometimes we only live for the here and now
Re: Генно модифицираните храни стават все по-
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2008, 22:01:50 pm »
ГMO си е нож с две остриета. Наистина с генното инженерство ускоряваме процесите на производство, да се създадат растения,които да не се влияят от средата-да растат на неплодородни земи, да са устойчиви на болестии разбира се да дават по-богата реколта. Чрез генното инженерство може да се направи така, че да се отстрани лактозата от дадени млечни продукти и какви ли не там измислени опити с картофи,растения и лекарства,както и "вмъкване" на витамини в някои храни...Но..Винаги има едно Но. Според Д-р Невена Александрова, с която е наистина приятно да седнеш да обсъждаш този проблем, ГMO не са полезни за човешкия организъм  и последствия ще има,независимо дали ще е сега или след време. Много хора са развили силни алергии към различни храни.Доста възможно е при пренасянето на даден ген, това да създаде нов алерген. Извод - генетичните храни трябва да минат през специални тестове преди да навредят на хората. Да не забравяме, че все пакгенното модифициране си е доста нова наука и е рискована,защото новия продукт може да има отрицателни последици за човешкия организъм. Да не забравяме, че екосистемата обединява хора, животни и растения и промяната на една от тези части се отразява на другите. И все пак човекът не може да използва околната среда така, както иска, да я променя генетично и то не само за улеснение, но и най-вече за печалба. Аргументите за против генното инженерство са доста повече, но мисля, че и тези са съвсем достатъчни. Човек се мисли за прекалено умен, а не забелязва как неговият интелект ще го унищожи бавно, но сигурно.
« Последна редакция: Март 08, 2008, 01:22:24 am от me4tatelka »
I stand alone in the darkness
The winter of my life came so fast
Memories go back to childhood
Today I still recall
Oh how happy I was then
There was no sorrow
There was no pain
Walking through the green fields
Sunshine in my eyes
I'm still there everywhere
I'm the dust in the wind
I'm the star in the Northern sky
I'll never stay anywhere
I'm the wind in the trees
Would you wait for me forever.

Неактивен Dumpster

  • Експерт
  • *****
  • Публикации: 559
Аз съм твърдо против ГМХ! Според мен това е поредния опит за пропаганда на САЩ. На който му харесва да ги яде, но аз препоръчвам да си купувате биологично чиста храна с добре известен ви произход. Ние в БГ сме до голяма степен защитени, тъй като си имаме села, лозя итн и все още си произвеждаме сами голяма част от храните. НО все пак ако отидите на пазара и видите домати със стикерче пчеличка на тях - бягайте като дявол от тамян - това са домати с хормон на пчела има и такива дини на българския пазар - проблема е, че май вече ги забраниха и търговците крият стикерчетата, но може да забележите пчеличките на самите кашончета на доматите. Най - добре да купувате от бабите и дядовците на пазара докато още са живи и здрави, пък и те да изкарат някой лев към пенсийката.