Понеже забелязах, че из форума се навъртат тук-таме вегетарианци, нека споделим опит и си направим темичка за безмесни гозби.
Ето моята рецепта:
Ориз със зеленчуци по китайски
1ч.ч. ориз
1червена и 1 зелена чушка (или камба)
5-6 печурки
2 моркова
1малка скилидка чесън
1/4 голяма глава лук
1 яйце (по желание)
соеви/бобови кълнове (може и от консерва)
соев сос, сос от черен боб (ако намерите такова животно [намиг-]), черен пипер, сусамово олио (ако има), слънчогледово олио.
Оризът се сварява , заедно с единия морков (нарязан на дребни кубчета) . Ако използвате "дълъг" ориз,сварете го напълно, а ако е от обикновения, нека сърцевината на зрънцата е леееко твърда. След това загрявате в широк тиган 1-2 лъжици слънчогледово олио, запъжвате леко лука и разбитото яйце (1-2мин.), след което прибавяте изцеденият от водата ориз и продължавате да запържвате, като бъркате непрекъснато. Запържвате максимум 4-5 минути (на опитване оризът трябва да е мек и да не хръпка).
След това отново загрявате 1с.л. лъжица слънчогледово олио + 1 ч.л.сусамово олио в тиган или широка тенджера и прибавяте останалите зеленчуци. Гъбите може да нарежете на кубчета, а чушките и моркова- на дълги ивици. Пържите всичко заедно, докато омекне леко (люспата на чушката не бива да се бели, но и чушките не бива да хрупат). Докато запържвате, прибавете соев сос на вкус.
Сервирате ориза като "плато" в чинията, а зеленчуците - върху него. Може да експериментирате със състава на зеленчуците. Добри комбинации се получават също с кората на тиквичките и краставицата (меката част се маха и зеленчукът се нарязва надлъжно).
Не предлагам в рецептата сол поради наличието на соев сос, който е доста солен!